Медицински одит заплашва болницата със затваряне, коментират съветници

9
346

Сметените под килима проблеми вече се разпиляха, а нещата пак не се решават – тайно

Констатации на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ към Министерството на здравеопазването за извършена контролна проверка в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ потвърдиха публичната тайна, че в болницата се водят на работа „мъртви души“ и на практика няма анестезиолог.  Проблем, за който още на първото заседание на Общинския съвет след лятната ваканция алармира съветникът Юлиян Тошев и който тогава беше абсолютно неглижиран. И нещо повече – председателят на здравната комисия д-р Боряна Добрева заяви, че не само че проблемът с липсата на специалист по анестезиология и реанимация има, но и болницата е в цветущо състояние и дори му се обиди за въпросите, които задава. Малко по-късно обаче стана ясно, че проблем не само има, но и медицинските сестри от отделението го огласиха с протестно писмо и заплаха да напуснат работа. Общинската администрация и кметът Маринела Николова реагираха близо един месец по-късно и то защото има трансграничен проект за здравното заведение, който може да се провали и защото при ескалирането на напрежението управителят на МБАЛ д-р Олга Николова подаде оставка. Кметът организира набързо среща в болницата, която предпочете да скрие от обществеността и да се проведе „на тъмно“ при закрити врати.

След нея обаче в съвсем официално съобщение администрацията обяви, че едва сега научава за конфликтите в здравното заведение, но са намерили верния тон, кметът Маринела Николова не приема оставката на управителя и заяви, че д-р Николова ще се справи с проблема. Очевидно обаче всичките тези приказки се оказаха празни. Защото приключилият медицински одит е недвусмислен и води след себе си тежки последици. Вместо обаче да се предприемат вече наистина сериозни мерки и от страна на принципала на болница – Общинския съвет – и от страна на общинската администрация, която преди по-малко от месец обяви, че проблемът ще се реши, въпросът отново беше неглижиран и отново съобщен тайно – нищо, че вече е публична информация и че касае цялата общественост не само на Козлодуй, но и на съседните общини. Едва в края на редовното заседание на Общинския съвет миналата седмица (30 ноември) кметът Маринела Николова пак поиска медиите да напуснат залата, но нареди на съветниците да останат понеже имало да обсъждат нещо на затворени врати. Това нещо се оказа одита на болницата. А до конкретни мерки или поне предложения за такива не се е стигнало. Очевидно въпросът няма да е тема и на извънредното заседание на съветниците, насрочено за 5 декември, защото болницата не фигурира в дневния ред, нищо, че голяма част от общинските съветници или по-активните от тях заявиха в един глас, че са били подведени за проблемите и всички са единодушни, че трябват спешни мерки, макар и закъснели.

МЕДИЦИНСКИ ОДИТ

Констатациите от проверката на „Медицински одит“ посочват, че в поименното щатно разписание в Отделение по анестезиология и реанимация се водят назначени 6 лекари, от които 4 с нужната специалност. Представен е бил и граждански договор със специалиста д-р Петя Попова-Рускова за периода от 20.07 до 31.12. 2017 година. При проверката на 10 октомври обаче одитът установил, че двамата дежурни лекари в ОАИЛ не са на работа и с тях не може да бъде осъществена връзка. При повторна проверка на 12 октомври в отделението по график е трябвало да има 6 лекари, но трима били в годишен платен отпуск, а останалите не са се явили на работа. В обясненията си пред одита управителят д-р Николова е обяснила: „За да не страда процесът на обслужване на пациентите, създадох следната организация на работа: д-р Антонов да поеме работата по график и на разположение, и допълнително сключих договор с д-р Попова (анестезиолог-реаниматор) в спешни случаи и ако се наложи да оказва помощ“. Според одита обаче това е нарушение на Закона за лечебните заведения, който е категоричен, че болницата трябва да осигури 24-часово непрекъснато изпълнение за лечебната дейност, за която има разрешение. Допълнително проверката на Историите на заболяване на пациентите, преминали оперативни интервенции, е установено, че анестезията е извършвана от лекар, който няма такава специалност, нито пък е записал такава специализация. Констатациите вече са предадени на министъра на здравеопазването и по всяка вероятност ще последват санкции за болницата и то в период, в който започват преговорите за рамковия договор със Здравната каса, от който всъщност зависи финансирането на болницата.

Реакциите на общинските съветници, запознати с проблема, не закъсня.

Юлиян Тошев: Не ме подкрепиха, когато питах за проблемите в болницата

Още при представянето на отчета за полугодието за приходите и разходите на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, който беше придружен и с анализ за състоянието на болницата, казах, че нещата не вървят на добре, като имах предвид не само задълженията, но и текучеството на персонала. За мен още тогава установих, че д-р Олга Николова не е подготвена да управлява болницата. Имах конкретни въпроси към нея, на които не получих компетентни отговори. Но вината не е само в лошото управление на д-р Николова, а и в бездействието на ОбС като принципал на МБАЛ. Това, което излезе в доклада, е обществена тайна, за която според мен Общинският съвет и кметът на общината Маринела Николова си затваряха очите, защото да не забравяме, че след като в началото на септември отново обърнах внимание на проблемите в болницата, последва и едно протестно писмо от мед. сестри от ОАИЛ. Тогава бяхме подлъгани от председателя на здравната комисия, която ни каза, че проблемът с анестезиолога е решен и болницата върви нагоре. Имаше и оставка на управителя д-р Николова, но пък тогава кметът Маринела Николова иззе функциите на ОбС и еднолично не прие оставката – без решение на ОбС, без да се съобрази с нищо. С това замитане на проблема под чергата, както вие написахте тогава, този одит сега се яви като вятър, който изкара отново всичко наяве. Да, ние – общинските съветници, бяхме подведени донякъде, защото поне за мен беше ясно, че нещата не стоят така, както се представят от управляващите. Но аз и тогава, и после не получих подкрепа от колегите. За онова, което следва след този одит, вина носят както управителят на болницата, така и кметът на Общината, и ОбС, защото ние на практика се предоверихме и излъгахме гражданите, че има болница, а дефакто се оказва, че такава има само на хартия и когато някой потърси помощ, се оказва, че не може да получи такава. Трябва да се вземат спешни мерки – задължително е да се намери анестезиолог. Такъв има наличен и това е д-р Шумански. Трябва да се направи всичко възможно той да се върне и да се освободи от поста д-р Николова. Трябва да се търси нов управител.

Д-р Боряна Добрева: Надявам се да си направим Коледен подарък с анестезиолог

Не съм се запознала с констатациите от проверката на „Медицински одит“ , тепърва ще се запознавам. Това, което мога да кажа, е, че продължаваме да търсим анестезиолог за болницата, който да дойде на място, а не само в списък. Този проблем е дълъг и знаете как започна и затова ви казвам, че продължаваме да търсим анестезиолог и се надявам да си намерим такъв за Коледа. Надявам се да си направим такъв подарък, който да е за целия Козлодуй, не само за болницата.

Д-р Биляна Стояновска: Не ОбС даде картбланш на управителя

Ние на практика нямаме още официална информация какво ще следва след този протокол на „Медицински одит“, защото последствията не са ясни още. Това, което е ясно, е, че в най-кратки срокове задължително трябва да се намери анестезиолог-реаниматор, който да работи в нашата болница на основен трудов договор. Но този въпрос, както и състоянието на болницата, се решават от този, който в момента управлява болницата. Той трябва да каже какво е направил досега, какво чака, докога ще чака – ние на тези въпроси не можахме да получим отговор досега. Смятам, че наистина ОбС като принципал на МБАЛ трябва да упражни правомощията си, защото преди по-малко от месец, когато се даде картбланш на управителя да остане на поста си, това се каза от кмета на общината Маринела Николова, но не и от ОбС. Моето мнение е, че в крайна сметка трябва да се поеме отговорността и ОбС като принципал трябваше да повика д-р Николова и да се попита какво е направила по проблема с ОАИЛ, водени ли са разговори, с кого, с какви условия, но това не се случва. Ние го изискахме, но този разговор след края на сесията не беше официален, бяхме уведомени само, че проблемът съществува и не се стигна да никакво решение на практика.  Търсиха д-р Николова по телефона, но тя отказа да дойде. Моето лично мнение е, че управителят трябва да намери анестезиолог в най-кратки срокове, с цената на всичко. Едва след това ние ОбС трябва да решим дали можем да продължаваме да гласуваме доверие на този управител, или не можем.

Ангел Лалюв: Аз и ОбС бяхме подведени

Проблемът в болницата е наистина много сериозен и аз не виждам неговото решаване на този етап. Трябва спешно да се намери анестезиолог. Ние разполагахме с такъв но той напусна и не знам защо се позволи това. От този одит може да последва не само затваряне на отделение, но и нещо друго, което не искам да казвам. Дано това да не се случи. Мога да призная, че общинските съветници бяхме подведени в началото на месец септември, когато председателят на здравната комисия, многоуважаваната от мен д-р Добрева, каза на сесия, че проблемът с анестезиологът е решен. Тогава не повярвахме на колегата Юлиян Тошев. Наистина аз също присъствах след това на срещата в болницата и станах свидетел на отношения между лекари, които не ми се ще да коментирам. Аз лично се почувствах подведен, че има някакви леки проблеми, които ще се разрешат. Отговорността е единствено на мениджъра на болницата д-р Олга Николова. И аз съм виновен, защото съм гласувал за този мениджър, но ние разчитаме на неговата далновидност, на неговия професионализъм, но от август месец досега този мениджър не реагира. Но той си носи отговорността за това. Този мениджър дори оставката си не написа правилно, поне това можеше да направи като хората. После се проведоха разговори, поеха се взаимни ангажименти – явно тези ангажименти не се случиха, екипност в болницата няма и съм категоричен в това. Според мен това е по вина на управителя. Личното ми мнение като общински съветник е смяна на управителя на болницата. За съжаление ако продължаваме да чакаме, нещата няма да станат по-добре.

Анатолий Абаров: Имах категоричното убеждение, че проблемът е решен

Без да съм експерт по темата, мисля че за болницата има няколко важни решения, които трябва да се вземат. Жизненоважно за болницата е да се реши проблемът с реанимацията и с тези така наречени „мъртви души“, които са практика във всяка една болница. Тук има важни управленски решения, които д-р Олга Николова трябва да вземе, и поне тя твърди, че в най-кратки срокове ще реши проблема. Доколко и какви действия са предприети в тази посока нямаме информация, но се надявам в следващото или най-късно в по-следващото заседание да ни бъде предоставена такава информация за назначаването на анестезиолози в болницата. Вярно е, че проблемът седи от четири месеца, но аз приех тогава за чиста монета това, че проблемът с ОАИЛ е решен, но истината е, че той не е решен, но се работи по него. Факт е, че това се проточи доста дълго време, но пак казвам – аз имах категоричното убеждение, че това не съществува като проблем за болницата. Поне така ни беше казано на нас в началото на септември. Аз лично за себе си смятам, че подходът на д-р Олга Николова е краен по отношение на част нейните колеги и смятам, че това не е управленско решение. Когато освободиш един или друг лекар, ти като мениджър, като управител трябва да имаш готов вариант, който да компенсира липсата на тези кадри. Смятам, че тези сигнали, които бяха посочени в медицинския одит, са крайно тревожни и ролята на ОбС като принципал ще е от съществено значение.

Реклама

9 КОМЕНТАРИ

  1. КОЙ МИ С….В ГАЩИТЕ? ТОВА ЛИ СА УПРАВНИЦИТЕ НА ГРАДА? КОЙ НЕ ЧУЛ, КОЙ НЕ РАЗБРАЛ, КОЙ ГО ПОДВЕЛИ, КОЙ НЕ БИЛ НАЙ КОМПЕТЕНТЕН…., намерете си други причини да отсъствате от работа, а общинската работа веднага забравете…Недоносчета!

  2. В общината само калинки-меринджеи се намърдали, тц,тц. Оля само Борка Дариса остана да я крепи, че да си точат болничката.

  3. Всичко идва от политиците,пътеки и липса на млади лекари и сестри заради мизерните заплати и стимул за работа.Да закриваш болници е престъпление срещу народа и трябва да се наказва със смърт!За съжаление имаме и пародия на съд така че България умира,само ромите се увеличават и имат права-ама това е благодарение на българския народ който си избира политици 27 год.радва се че се прави ядрено хранилище до домовете им а не осъзнава че народе мре и България се превръща е ядрено гробище за стотици хиляди години!!!

  4. Някой от съветниците се натиска за кмет отсега, на друг му се проваля бизнеса с храненето и за всичко това е виновен управителя на болницата. Дайте да го махнем. Докторката Стояновска си гледа центърчето и не и пука за държавното. Тояга неочегарена за вас. Весели празници.

  5. В момента ползвам услугите на общинската болница и съм много доволна! Грях е само да мърмориш/отнася се за общинските съветници/ и с нищо да не помагаш за решаването на един или друг проблем, касаещ и засягащ много хора от общината. Че кметската управа работи много добре, всички виждат, а общинските съветници и местни медии сякаш завиждат и вместо да помагат, съдействат и подкрепят работата му! Не само е очевидно, то просто е ОЧЕВАДНО!

  6. Болницата няма да я бъде…Скоро и Общината.
    Вили а ти какви услуги ползваш в болницата? Предполагам ти мерят кръвното.

  7. Кмет, Зам.кмет, Общински съветници? Това ли е елитът на Козлодуй? Има двама-трима подходящи,но пък те си гледат частната практика и не ги интересуват проблемите на града. Останалите за нищо не стават.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете вашето име