АЕЦ дава работа на 44 младежи по европейска програма

18.12.2012
2 коментара | коментирай
АЕЦ дава работа на 44 младежи по европейска програма

Вчера в АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов – изпълнителен директор подписа рамков договор за осигуряване на заетост по проект “Ново начало – от образование към заетост”* с Камелия Лозанова – изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.
С подписването на договора централата ще осигури възможност дипломирани безработни младежи да получат професионален опит и практически компетенции по своята специалност чрез провеждане на стаж в най-голямото електропроизводствено предприятие в България. Предстои да бъдат сключени трудови договори с 44 младежи. Те ще бъдат разпределени в различни структурни звена на атомната електроцентрала: седемнадесет в дирекция “Производство”; единадесет в дирекция “Икономика и финанси”; шестима – в управление “Администрация и контрол”; по петима в дирекция “Безопасност и качество” и в дирекция “Развитие и модернизации”.
Тази програмата е много добра, ние вече работим по нея. Тук намират работа като стажанти млади хора предимно от врачанския регион. Аз лично вярвам, че това е един от начините, чрез които АЕЦ „Козлодуй” може да набира кадри. Защото чрез работата по програмата човекът не се оценява само по документи, а се вижда неговата инициативност и трудова дисциплина. От друга страна младите хора са много идейни и креативни – те самите идват и дават предложения за подобряване на някои от практиките, което мен лично много ме радва", каза Валентин Николов по време на церемонията.
За мен е чест да присъствам на това събитие в АЕЦ. Това е ключов работодател не само в регион Монтана и назначаването на работа на цели 44 души от този беден регион е голям шанс за младите хора. Дава им се шанс да имат устойчива заетост и достойни доходи. Това е една програма, която дава възможност на младите хора да придобият стаж от шест месеца и да продължат своето професионално развитие. В рамките на половин година Агенцията по заетостта осигурява работните заплати и осигуровките на младежите, а  на всеки седем от тях се полага по един наставник, на когото също се заплаща”, обясни и Камелия Лозанова – изпълнителен директор на АЗ
На официалната церемония в Информационния център на АЕЦ присъстваха Даниела Накова – директор на „Регионална служба по заетостта”, Монтана, и Маринела Николова – директор на Дирекция “Бюро по труда”, Козлодуй.
До момента с участието си в проекта в периода февруари – декември 2012 г. “АЕЦ Козлодуй” ЕАД осигури стаж на десет млади специалисти, който бе проведен в дирекция “Производство” и в дирекция “Икономика и финанси”.
МЛАДИТЕ ХОРА
Мирослав Любомиров, 26 години от Козлодуй
Без тази работа едва ли щях да остана тук. Аз разбирам, че е отговорност, защото тук много специалисти ни обръщат внимание, обучават ни и ни оставят да работим самостоятелно. Тази работа е и сигурност. Завърших в ПГЯЕ „Ел. централи и мрежи” и образованието, което съм получил, се разминава с това, което правим на практика. Не само защото работим по стари технологии, но и тук, в централата, сме научили за кратко време доста повече. Доволни сме от условията, които ни се предоставиха и вече сме официално работници на АЕЦ. Това наистина е ново начало за всички млади хора, които искат да се развиват.

Поля Христова
Завършвам икономика и се радвам за възможността, която ми се даде, за да получа нови знания. И благодарение на това, че България е член на Европейския съюз, тази възможност стана реалност. Учила съм в гимназия с преподаване на чужди езици във Видин, сега продължавам икономика във Варна. Тук в продължение на шест месеца бях специалист търговия в отдел "Договори", управление "Търговско". Много съм доволна от шанса, който ни се предостави.

Цвети Финкова
Научихме много за тези шест месеца. Израснахме като личности и като професионалисти, добихме опит, който нямаше как да знаем. С подкрепата на наставниците научихме много неща. Благодарим на Агенция по заетостта, на ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и на наставниците за тази прекрасна възможност.

Деян Атанасов
МИЕ съм завършил и работих спомагателни дейности като специалист търговия. Всичко, на което ме научиха колегите от централата – да работа с документация, да контактувам с бизнес партньори на АЕЦ, всичко това ми е много полезно.

Калин Кюланов, 30 години от Козлодуй
Завърших в ТУ „Индустриален мениджмънт" и към тази програма работих предимно маркетинг. Занимаваме се с проучвания и други интересни дейности и насоки. Екипът тук, в централата, е перфектен. Каквото и да ги попитам, винаги са насреща и помагат.  Ако не беше тази възможност сигурно нямаше да остана в България.
 
Александър Ангелов, 24 години от Козлодуй
Международен бизнес и мениджмънт завърших в Свищов и работя в АЕЦ в отдел "Обществени поръчки". Попаднахме при екип от професионалисти, които всячески помагат и искат да ни научат на много неща. Чувствам се много добре.

–––––––
*“Ново начало – от образование към заетост” е проект по Оперативна програма “Управление на човешките ресурси” 2007–2013, който се финансира от Европейския социален фонд. Целта е да се предостави възможност на безработни младежи до 29-годишна възраст, завършили средно или висше образование, без трудов стаж по специалността и регистрирани в Дирекция ”Бюро по труда”, да стажуват по придобитата си специалност при работодател.

Лиляна Рашкова

Част от младите хора, които вече работят в АЕЦ по програмата.

 

Коментари
бабати от софия
Дата на публикуване: 18.12.2012 11:59:12
Абе Валентинчо тебе бате бойко борисов те командира във атомната централа за да източиш парите на централата за следваштите избори.
...
Дата на публикуване: 21.12.2012 18:57:36
Как пък така случайно от тези 44 човека доста са членове на младежкото ГЕРБ, и как така за някои се разбра преди да се оповести публично великото подписване на договора?


Коментирай

Име

E-mail

Коментирай

Запознах се с условиятa за писане на коментари

* Сайтът не носи отговорност за публикуваните читателски коментари

ВИЖ TV

РАДИО "РИВЪР ФМ" - ТВОЯТ РИТЪМ!

TV програма
В момента програмата на Виж ТВ се актуализира. В най-скоро време ще бъде достъпна и на www.kozloduy-bg.info


Изтеглете вестника в .pdf формат.