ВЕТЕРИНАРЕН ЦЕНТЪР "САНТЕ ВИТА"

05.05.2011
ВЕТЕРИНАРЕН ЦЕНТЪР "САНТЕ ВИТА"

По цял свят една от главните задачи на ветеринарите лекари е да предпазват от заболявания домашните животни и техните стопани. Основен дял от тази дейност се пада на борбата с паразитните болести, които в повечето случаи се пренасят от нашите четириноги любимци, а те понякога неволно ги предават на нас. Всеки човек, отглеждащ вкъщи куче или коте, е необходимо да се информира от своя ветеринарен лекар за задължителните профилактични мероприятия.

Кои са опасните паразити, пренасяни от нашите домашни любимци, и как да се предпазваме от тях?

Бълхите са най-голямата напаст, създаваща ни дискомфорт почти през цялата година. Една единствена бълха снася 20-25 яйца дневно, така че малкото бълхи могат да станат много за кратък период. Възрастните бълхи, които всъщност ние хората можем да видим, са само 5% от цялата популация. Останалите 95% се намират в обкръжаващата среда – нашите дворове и апартаменти. Те са отговорни за около 50% от кожните заболявания при  домашните любимци: алергичният дерматит, причинен от слюнката на бълхите и последващите вторични кожни инфекции. Малко хора знаят, че бълхите са преносители на  вътрешни паразити и по-точно яйцата на някои видове тении. Редовното даване на таблетки за вътрешно обезпаразитяване не е достатъчно, трябва да се ползват и ефикасни медикаменти срещу бълхите.

За да защитите вашето куче, може да разчитате на:

Advantix – предпазва от бълхи, кърлежи, мухи и комари, представлява удобна пипета за външно приложение 

Advocate – предпазва от бълхи, въшки, стомашно-чревни и белодробни глисти, сърдечен червей, и трите вида краста при кучето, представлява удобна пипета за външно приложение 


Kiltix – противопаразитна каишка, предпазва от бълхи и кърлежи 


Bolfo – противопаразитна каишка, предпазва от бълхи и кърлежи

За да защитите вашата котка, може да разчитате на:

Advantage – предпазва от бълхи, представлява пипета за външно приложение  

 Bolfo –  противопаразитна каишка, предпазва от бълхи и кърлежи  


За да защитите вашия мини заек, може да разчитате на:

Advantage – предпазва от бълхи, представлява пипета за външно приложение

Кърлежите са други външни паразити, познати на почти всички хора. Едно ухапване от кърлеж, освен че причинява болка и неразположение, носи много голям риск от предаване  на едно или повече опасни заболявания, като Лаймска болест, пироплазмоза, ерлихиоза, анаплазмоза. В повечето случаи при тези заболявания настъпват сериозни  увреждания на редица важни органи и системи, застрашаващи живота на засегнатите хора и животни.

За да защитите вашето куче, може да разчитате на:

Advantix


 Kiltix

 

Bolfo

 За да защитите вашата котка, може да разчитате на:

 Bolfo

Досадните за нас комари могат да бъдат причина за алергични реакции при домашните любимци, а също така са преносители на едно не толкова известно за стопаните заболяване – дирофилариоза или т. нар. сърдечни глисти. У много хора съществуването на такъв паразит предизвиква учудване. Микроскопичните ларви на този паразит се пренасят от комарите. При ухапването преминават през кожата и по кръвен път достигат дясната камера на сърцето. Там от тях се развиват възрастните форми, които са с  дължина до 30 сантиметра. Те могат да останат на това място с години преди да се появят признаците на заболяването. При някои кучета настъпва внезапна смърт, поради запушване на важни кръвоносни съдове от попадналите в кръвообращението паразити.

Advocate и Advantix 

Натисни тук за видео

Когато говорим за външни паразити, трябва да споменем и крастата, която е първото, което идва наум на много хора, щом видят кучето да се чеше. Малко от стопаните обаче знаят, че крастата е няколко вида. Тя се причинява от микроскопични кърлежчета, които живеят в самата кожа на кучето или котката. Най-често срещаният вид краста е демодекозата. Тя се предава от майката на новородените кученца единствено през първите три дни от живота им. Не е опасна за човека. Голяма част от възрастните кучета са носители на тези акари без да показват симптоми. При болните животни освен сериозните кожни изменения може да се подтисне  имунната система, което да доведе след себе си редица усложнения. Всичко това може да се избегне, ако се проведе своевременно лечение след точно поставена диагноза. За да не се получават рецидиви е много важно стриктното спазване на профилактичната схема, назначена от вашия ветеринарен лекар.

Саркоптозата е друг вид краста, която може да се предава от куче на куче през целият им живот. При нея симптомите са подобни, отново причинител са малки, видими само под микроскоп паразити. Среща се доста по-рядко в сравнение с демодекозата. От тази краста боледуват и хората, макар и в по-лека форма.

Отодектозата е т. нар. ушна краста, засягаща  кучетата и котките. Много често в ушния секрет при  едно „обикновено” възпаленние на ушния канал се крият крастни кърлежчета. Паразитите дори могат да напуснат едното ухо, за да заразят и другото и да оцелеят върху козината.

За да защитите вашето куче и коте от краста може да разчитате на:

 Advocate

Натисни тук за видео

Вътрешни паразити

Най-разпространените  вътрешни паразити, които могат да заразят вашия домашен любимец, са глистите (кръглите червеи)  и тениите.

Младите животни са изложени на по-голям риск от опаразитяване, защото могат да се заразят още преди раждането (в утробата), след това с млякото на  майката, или от външната среда. Освен неприятната гледка, когато вашето малко кученце отделя глисти, те могат да бъдат причина за лошо усвояване на храната, колики, диария, запушване на червата и дори смърт! Кучешката тения (ехинококозата) е най-опасното паразитно заболяване, което може да засегне човек. Всички хора, независимо дали са собственици на кучета или не, са изложени на риск от този паразит, като по-чувствителни са децата. Отговорни в това отношение са бездомните скитащи кучета, които се хранят с вътрешностите на умрели животни (овце, кози и др.) и хората, които безконтролно ги изхвърлят. Заразяването с вътрешни паразити в повечето случи става след поглъщане на яйцата на паразитите. Освен по козината на заразените животни, яйцата са и в околната среда, затова спазването на добра лична хигиена играе главна роля за предпазването от паразитни заболявания. Всяко домашно куче, което редовно се обезпаразитява с качествени медикаменти, само по себе си е напълно безопасно за своите стопани.  

Drontal Puppy – ефикасен срещу глисти, под формата на сироп  

Drontal plus – ефикасен срещу глисти и тения, представлява овкусена таблетка

Drontal cat – ефикасен срещу глисти и тения, представлява овкусена таблетка 

Advocate 

Натисни тук за видео

Profender – уникален продукт, ефикасен срещу глисти и тения, представлява пипета за външно приложение


ВИЖ TV

РАДИО "РИВЪР ФМ" - ТВОЯТ РИТЪМ!

TV програма
В момента програмата на Виж ТВ се актуализира. В най-скоро време ще бъде достъпна и на www.kozloduy-bg.info


Изтеглете вестника в .pdf формат.