Управата разчита на съвест за проблема с животните

14.11.2017
19 коментара | коментирай
Управата разчита на съвест за проблема с животните

Общинската управа ще разчита на съвестта на собствениците в решаването на проблема със свободно разхождащите се по улиците животни, след като съставените до момента актове не дават резултат. Това става ясно от официалното изявление на администрацията по темата, публикувано във Фейсбук след масовото недоволство на хората от липсата на мерки по проблема.
„За последните два месеца на лицето Светлин Сираков са съставени 4 акта за нарушаване на общинската Наредба 1 за осигуряване и опазване на обществения ред, информират от Община Козлодуй. Издадени са две наказателни постановления, а на същото лице тази седмица предстои да се издадат още две. На лицето Георги Ангелов има издадено наказателно постановление на стойност 500 лв. Документът е в дирекция „Местни данъци и такси” и през декември ще бъде предоставен на Националната агенция по приходите“, обясняват още от администрацията.

 

 

 

 

 

 

 

Тези санкции обаче очевидно не решават проблема със свободно разхождащите се из града животни и щетите, които нанасят. Ежедневно сме свидетели на това как коне, крави и прасета пасат в градинките между жилищни сгради, пресичат централни улици или спокойно преживят в дворовете на детски градини.
Община Козлодуй е изчерпала целия набор от законови средства, с които разполага, а проблемът все още е налице. „Това, само по себе си, означава, че законите в нашата държава се зачитат само от хората, имащи морални ценности. А как да се действа спрямо тези, които не зачитат и потъпкват законите на цивилизования свят, държавата така и не намира решение“, обясняват в изявлението си от местната управа и директно прехвърлят вината за безхаберието по въпроса на държавата.
В други общини пък не разчитат държавата да урежда този въпрос и прибягват до по-ефективни мерки в справянето си с него. В Дупница например след спешна среща по темата се реши, че обучени мъже с ласо ще хващат безпризорните коне и ще ги задържат в пригодено за целта помещение. Там глоби също има, но като крайна мярка ще се пристъпва и към евтаназия на животни в случай, че техните собственици не могат да бъдат открити.
Иначе размерът на санкциите е ясно определен в общинската наредба 1 и според текстовете й преминаването на животни през паркове, градини, тротоари, детски площадки и зелени площи, се наказва с глоба в размер от 50 до 100 лв., а нарушението на забраната за преминаването през градските улици и извеждането на животните на паша на неопределените за това места трябва да се наказва с глоба до 500 лева. Чл.64 пък регламентира как се процедира в случай, че действията на нарушителите на Наредбата са оставили след себе си някакви вредни последствия – „независимо от административно наказателна отговорност по тази Наредба, нарушителите възстановяват направените разходи за отстраняване на вредните последици от извършеното от тях нарушение. Този текст пък навежда на логиката, че след унищожаването на насажденията в двора на детска градина „Радост“ същите би следвало да бъдат възстановени от собственика на стадото прасета.
Петя Дилова

Коментари
Ники Миланов
Дата на публикуване: 14.11.2017 09:38:43
Всъщност Общината не е изчерпала нищо! Има ли събираемост на наложените наказания? Не! Защо не се използват всички средства за събиране на дължимите суми? Защо само някои частни фирми използват колекторските фирми за да тероризират обикновени граждани, а някакви закононарушаващи роми не се дават на колекторските фирми?
Онзи с ласото
Дата на публикуване: 14.11.2017 11:38:25
Когато конфискуват 3-4 крави на гореуказаните лица гарантирам, че ефект ще има. Ще има и месо за всички детски градини за известно време, но желание няма...
ами ако
Дата на публикуване: 14.11.2017 15:47:07
стане инцидент със летален край преди да се появи тази съвест,кво праим и кой ще поеме вината?!?
Да, бе
Дата на публикуване: 14.11.2017 16:50:05
У тая циганска сган съвест. Измет паразитна. Тая смрад трябва да се изсели от България.
........
Дата на публикуване: 14.11.2017 17:35:25
Каква съвест бе????!!!???? Малоумни ли сте???
Вземете се в ръце....
NO NAME
Дата на публикуване: 14.11.2017 21:42:53
Подчовеците нямат съвест.
@ NO NAME
Дата на публикуване: 14.11.2017 21:49:35
Подчовеци? Я стига! Чак пък толкова ... Просто - цигани! Такива са си \"по природа\"! Живеят за деня, не им пука от нищо, не трупат богатства, ама не си полпюват да откраднат, когато им трябва! Не са десоциализирани, защото тяхното социо си е такова и е много по-различно от нашето! Ние сме две планети в една система и се опитваме да ги обединим! Няма как да стане! Решенията на проблема са две - или териториялно разделяне и разграничаване или едната \"планета\" да изчезне. Ние, явно, сме избрали втория!
до ами ако
Дата на публикуване: 14.11.2017 23:07:14
То има преди години нещастен случай на околовръсното .Едно дете си отиде след катастрофа причинена от тия свободно пуснати животни.И какво стана НИЩО!Спомняте ли си ?
Николай
Дата на публикуване: 14.11.2017 23:17:24
Тия същите се подиграват с нас, подиграват се с община,полиция ! Нарочно не искат да прибират животните си ей така нарочно да дразнят всички.Имат се изглежда за недосегаеми .Колкото и глоби и актове да им съставят нито ще платят нито ще си прибират кравите, конете и прасетата .Напук .Защото ТЕ така искат!
Хасан
Дата на публикуване: 14.11.2017 23:20:31
Ми проблема може да се реши много бързо. Животните на пържоли, мангалете на сапун. И без това никаква полза от тия улигофрени.
........
Дата на публикуване: 14.11.2017 23:35:10
Приберете конете и каруците на тия цигани!!!!
Вкарайте фадроми и танкове в ГЕТОТО!!
Вкарайте в затвора всеки,който е откраднал,дори и клечка!!!
ГЛОБЯВАЙТЕ,СЪБАРЯЙТЕ,АРЕСТУВАЙТЕ,
спрете да се оправдавате,че нищо не можете да направите,всичко това е ЗАКОННО!!!!!
Госпожо кмет,половината мандат Ви изтече,направете нещо полезно за БЪЛГАРИТЕ!!!
Ще дойдат избори,циганите в Козлодуй,ако са 10,то българите са 100,нас със кебапчета няма да ни излъжете!!!!
остап бендер
Дата на публикуване: 15.11.2017 08:48:51
ако животното беше на НЕциганин,то щеше да бъде откраднато на мига, и превърнато на вкусен суджук, какъвто само бачи бойко яде!
от обора на стопанина ще го задигнат, камо ли свободно пасящо!вервайте ми!и стопанина ще стои и ще гледа и не ще смее да гъкне, та да не му строшват кокаляците!
40 години стигат...
Дата на публикуване: 15.11.2017 09:33:27
Козлодуй,Сър...
Ако не бяха...
Дата на публикуване: 15.11.2017 09:35:25
..заплатите в АЕЦ едва ли нещо щеше да задържи бели хора тук
Лллллл
Дата на публикуване: 16.11.2017 12:00:44
Смешни сте!!! :) Каква съвест от ...мангали??? :)
Лллллл
Дата на публикуване: 16.11.2017 12:04:38
До \" до ами ако\" ....дори...Държавата май съдеше бащата на детенцето....за причиняване на смърт при ПТП??? бащата достатъчно е изтормозен, да загубиш дете....а виновни за тези свободно движещи се животни...няма...тях трябва да съдят...
Българка
Дата на публикуване: 16.11.2017 18:02:10
Само глупости пишете тук!
Истината е следната:
Селото си остава село - преди, сега и завинаги.Факта,че свинари,кравари,мангали и рибари са се преквалифицирали в гробари не променя селския манталитет и облик на Козлодуй.
........
Дата на публикуване: 16.11.2017 20:50:56
Българка,съгласен съм с тебе,но не ни наричай
ГЛУПАЦИ!!!
идва времето
Дата на публикуване: 16.11.2017 20:53:57
Края наближава. Вече няма да имат защитник мангалите в лицето на Маринчо мангала.


Коментирай

Име

E-mail

Коментирай

Запознах се с условиятa за писане на коментари

* Сайтът не носи отговорност за публикуваните читателски коментари

ВИЖ TV

РАДИО "РИВЪР ФМ" - ТВОЯТ РИТЪМ!

TV програма
В момента програмата на Виж ТВ се актуализира. В най-скоро време ще бъде достъпна и на www.kozloduy-bg.info


Изтеглете вестника в .pdf формат.