Алфредо Торес: Танцът е най-силното лекарство срещу стреса

13.09.2017
6 коментара | коментирай
Алфредо Торес: Танцът е най-силното лекарство срещу стреса

Визитка:
Алфредо Торес Хурейдини е кубински танцьор, хореограф и преподавател по латино танци. Роден е в Хавана, Куба на 8 ноември 1967 година. Баща му - Пабло Торрес Валдес - е треньор на кубинския национален отбор по бокс и е донесъл на страната множество награди и медали от международни и световни състезания. На 18-годишна възраст Алфредо е приет да учи в Националната школа по танци в Куба (Danca National de Cuba), където в продължение на две години изучава модерни танци - джаз, балет, капоейра, популярни танци, сон, румба, гуагуанко. След завършването на школата кандидатства в школата към най-престижното кабаре в Хавана - „Тропикана“ - и печели сред конкуренция от хиляди кубинци. От випуска от 40 души само двама са избрани в края на двугодишното обучение да работят в кабарето и един от тях е Алфредо. Само след шест месеца той вече е солист на „Тропикана“, което е признание за професионалните му възможности. Участвал е в театрални постановки като „Клетка за сестрички“ в Сатиричния театър, „Линч — желание за близост“ на доц. Петя Стоилова от НАТФИЗ и „Пушката ще гръмне след антракта“ на режисьора Теди Москов в Народния театър. Работи и като гост-преподавател в НАТФИЗ. В България открива собствено денс-студио „Алфредо Торес Денс Студиобрейк танци“. През април 2005 година Алфредо е поканен за постоянен преподавател по хореография в първото българско издание на телевизионното предаване „Стар Академи“, където бързо става любимец на зрителите и участниците в шоуто. Алфредо Торес е организатор на Първото национално състезание по салса - „Salsa Sofia Open“ през 2006 година, спечелено от танцова двойка от негови ученици. На международните квалификации за световното първенство по салса в  Лас Вегас Алфредо и партньорката му Моника Стоянова печелят първото място. Алфредо става шампион на България за 2007 година в дивизия Team, а няколко месеца по-късно същият отбор AlfredoStyle Team става и европейски шампион по салса за 2007 на проведеното European Salsa Open в Англия. През януари 2011 Алфредо и партньорката му по танци, която е българка, стават първи на открития шампионат по салса в Милано - World Salsa Meeting.

Как пристигнахте в България? Какво Ви задържа и накара да останете тук?
Пристигнах във вашата страна по работа през 2001 година. Заедно с моята група „Тропикана“ пристигнахме от Куба, за да работим във вариетето на софийски хотелски комплекс за шест месеца. След като ми приключи договорът, получих още една покана за още шест месеца в друг комплекс. Тогава ме поканиха в едно ваше раелити шоу - „Стар Академи“. Така започна моята кариера. Започнах да учи в НАТФИЗ. А какво ме задържа в България? На първо място работата. След което се ожених тук, имам семейство. Моята съпруга е българка.

Вярно ли е, че сте  баща на 4 деца?
Да, четири тук в България, но всъщност са седем. Имам три деца и в Куба.

Как се справяте едновременно с голямото си семейство и с професионалните си ангажименти? Как протича един ден?
Нормално. Работа, танци, у дома. Децата ходят на училище. Всеки прави това, което трябва да свърши за деня и нещата се подреждат по местата си.

Вашите деца тръгнаха ли с „танцова стъпка“? Поеха ли по Вашия път?
Не, засега не. Харесва им да танцуват, но като всички останали деца.

Мислите ли, че някой ден ще тръгнат по Вашите стъпки?
Това зависи само от тях, ако те самите много го искат.

Защо решихте да създавате школа по латино танци именно в България, вместо
в страната, която е известна с тези ритми?

Когато пристигнах във вашата страна, нямаше школи по латино танци. А на хората им беше интересно и забавно. Тогава работих в НАТФИЗ и телевизията. Казах си: „Добре. Хората искат да се запознаят с нашата култура и танци – ча-ча, манго, салса, всичките стилове.“ И така реших да създам моята школа. В началото преподавах  хип хоп,  съвременни танци, а след това и латино танци.

От колко години съществува Вашата школа за латино танци?
Създадох школата през 2004 година и така тя вече е на 13 години.

Тези страстни, изпепеляващи танци са по-присъщи за Испания, за Южна Америка. На българите отдават ли им се тези „огнени” ритми?
Да. Българите са темпераментни личности. Не са като германците например. Българите са балкански хора. Прави ми впечатление, че тук, в България, има много школи по спортни танци и българите са много добри в спортните танци. Имате наистина много добри танцьори.

Във Вашата школа какви танци се изучават?
Латино танци - салса, меренге, ча ча ча, мамбо. Изучава се още хип хоп и съвременни танци.

Всеки ли може да се научи да танцува или това е талант, който трябва да е заложен в човека?
Всеки, който иска, може да се научи да танцува. Най-важното в танца е желанието. Ако ти наистина искаш да се научиш да танцуваш, ще се научиш. Всеки може. Танцуването трябва да се харесва, за да стане… А, за да достигнеш определено ниво, тогва вече трябват много репетиции и постоянство.

Огънят в душата задължителен ли е, за да можеш да танцуваш?
Не. Салсата например е социален танц, не е като румбата, който също е социален, но е много по-темпераментен. Латино танцът е социален танц, все едно ходиш на дискотека. Не е нещо, за което трябват много репетиции. Но ако искаш да танцуваш българските народни танци, които са много богати на стъпки от различните краища на България, трябва да посещаващ хореографско училище.

Танцували ли сте български хора?
Да. Учил съм в НАТФИЗ. Не са много, но задължително имахме една малка част, която трябваше да знаем да танцуваме.

Коя е най-важната част от тялото, без която латино танците няма да са такива, каквито са?
Най-важната част от тялото за момичетата е ханша, а за момчетата цялото тяло. Момчето при латино танца е като „рамка“. Представете си: момичето е една „картина“, а момчето – „рамка“, която я държи.

Кои са стиловете, подходящи за различните възрасти? Какъв стил е най-подходящ за децата, а за по-възрастните?
За по възрастните – сонг болеро, а за младежите - салсата.   

Вярно ли е, че Фидел Кастро Ви  е искал лични съвети как да подържа формата си, когато сте бил солист в легендарната група „Тропикана“?
Да, вярно е. Имахме една среща на моята група „Тропикана“ с него, на която той ме попита как се поддържам, какво правя, с какво се храня. Аз му отговорих, че от толкова тренировки и репетиции всеки ден няма как да задържам излишни калории. И затова всички изглеждаме такива слаби като комари. /смее се/ Всъщност храним се много, но имаме много бърз метаболизъм. Не правим никакви диети.

Помагат ли латино танците на дамите да подържат добра форма?
Разбира се, да. Не само латино танците, а всички танци. Танците дават тонуса на тялото. Това е една хармония. В танца тялото работи, мозъкът, всичко. Хубаво е да се танцува, по този начин се освобождаваш от стреса. Ако танцуваш всеки ден само по 15 минути, това много помага на тялото ти. 

Ако трябва да танцувате с някоя известна в световен мащаб дама, коя бихте избрали за партньор?
О, с много дами бих потанцувал. Може би Бионсе.

С коя дама сте танцували най-незабравимия си танц?
Няма… Танците за мен по цял ден са работа. Знаете ли, че когато съм поканен на парти, почти не танцувам. А приятелите ме питат: „Защо не танцуваш? Това е част от моята работа, това е моята професия. Затова когато ходя на партитата, по-скоро обичам да говоря, да контактувам с хората, да изпия една чаша вино. 

Бил сте боксьор. Какво е общото между ринга и дансинга?
Да, за много малко бях боксьор. Общото е самото пространство и движение. Ако на ринга махнеш въжетата, става подиум за дансинг. Боксьорите от кубинската школа са най-успешни. Тяхната философия е, че боксът е един танц. Координацията при тях е все едно танцуват. И ако човек се загледа по-внимателно от страни, ще забележи, че боксирането настина прилича на един танц.

Защо решихте да прекъснете с бокса и да се занимавате с танци?
Роден съм в семейство на спортисти. Моят баща бе треньор на националния отбор по бокс на Куба. Започнах да тренирам, но за кратко време… Винаги ми е харесвало повече да танцувам.

Освен с формати като „Dancing Stars” /в който Вие бяхте жури/ как се  популяризират още латиноамериканските танци в България?
Знаете ли, че точно чрез „Dancing Stars” латино танците станаха по-популярни. Затова и вече има много латино школи, в  които се изучават този вид танци.

Какво Ви предстои занапред?
Участия в Турция, Румъния, Франция. Пътувания и много танци. Правя и песни. С Десислава работим заедно. Неотдавна се включих в парчето на поп певицата Яна Овчарова – „Мучо горещо”, в което и двамата влизаме в нови роли – тя е танцьорка, а аз – рапър. Със Сел Фернандес от Италия съм направил около осем песни. В момента работя върху самостоятелната си песен, която след един-два месеца ще бъде готова.

Какво обичате да правите в свободното си време, когато не танцувате?
Обичам да гледам мачове, бокс. Почивам си.

Какво ще пожелаете на читателите на kozloduy-bg.info?  
Пожелавам на всички, които не танцуват, да посетят някоя школа и да се запишат. Няма значение дали ще танцуват латино или друг вид танц. Просто танцувайте, защото най-силното лекарство за стреса е танцът. 

Коментари
lalo
Дата на публикуване: 14.09.2017 09:15:32
агрофитнеса е доказано лекарство срещу висок холестерол!доказаха го в биосфера 1 и биосфера2 учените ,въпреки че прекратиха експеримента по некои съображения!
идеята беше три години да живеят учените сякаш са на база на Марс и да се изхранват с това което произведат сами,ама на тях им дай формули и драсканици, а кой ще копа и полива никой не иска!
0 -
Дата на публикуване: 14.09.2017 12:53:42
успялчовек
Каьа
Дата на публикуване: 14.09.2017 12:59:45
най-силното лекарство за стреса е ракията.
Що триете
Дата на публикуване: 14.09.2017 13:55:20
Що триете бе?
Що то са смотани и прости
Дата на публикуване: 14.09.2017 15:35:37
Що то са смотани и прости ГЛАМАСАРИ.
защо няма място за коментари под Министър Петкова прави първа копка на НХ РАО
Дата на публикуване: 14.09.2017 18:57:00
Що триете бе?


Коментирай

Име

E-mail

Коментирай

Запознах се с условиятa за писане на коментари

* Сайтът не носи отговорност за публикуваните читателски коментари

ВИЖ TV

РАДИО "РИВЪР ФМ" - ТВОЯТ РИТЪМ!

TV програма
В момента програмата на Виж ТВ се актуализира. В най-скоро време ще бъде достъпна и на www.kozloduy-bg.info


Изтеглете вестника в .pdf формат.