Линейката на Спешна помощ пристига за време от 8 минути до 2 часа

10.08.2017
3 коментара | коментирай
Линейката на Спешна помощ пристига за време от 8 минути до 2 часа

Линейката на Спешна помощ пристига на мястото на инцидента за време от 8 минути до 2 часа, информира завеждащият филиала на ЦСМП в МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Рени Красимирова. Състоянието на пациента става с разпит по телефона. В зависимост от отговорите, спешността се разпределя по кодове - червен, жълт и зелен. За критичните пациенти с код червено линейката трябва да пристигне на мястото за до 8 минути, за пострадалите с код жълто - до 20 минути и за пациенти с минимална спешност и код зелено - до 2 часа.
„Още от началото на годината ние работим по този начин, така нареченият триаж, който триажира повикванията. В Монатана е базата, там приемат обажданията на 112, и след това ги подават като код червен, код жълт, код зелен. При код червено линейката трябав да пристигне за 8 минути, защото става дума за критичен пациент. Спешността на пациентите се определя с телефонно интервю, поясни д-р Красимирова.
При отклонения от часовите рамки, местният център за спешна помощ ще трябва да предостави анализ за причините за закъсненията.
„Нека да се знае, че сме с една линейка и е трудно, защото ако сме в Михайлово и ни чакат да дойдем за 8 минути в Козлодуй, няма как да стане. Това ни е голям проблем. Невъзможно е да се случи. Ние точно поради тази причина се борим за изтеглен екип, който да обслужва община Хайредин, Михайлово, Манастирище и т.н. Подали сме информация в Министерството на здравеопазването и чакаме решение", допълни още д-р Рени Красимирова
Зорница Коларова

 

Коментари
Пациент
Дата на публикуване: 13.08.2017 08:13:29
Несериозно е да се разсъждава по тоя начин. Как е възможно да има такива лекари, които са в състояние да направят диагноза по телефона. Ако консултирания също е лекар, е възможно. Но в повечето случай консултирания не е лекар, и вероятно е в паника от състоянието на пострадалия.
Какъв е смиъла на
Дата на публикуване: 13.08.2017 16:40:04
следното изречение:

\"Състоянието на пациента става с разпит по телефона.\"
Сериозно
Дата на публикуване: 14.08.2017 01:11:24
Двама човека са ми умирали в ръцете, поради бързата помощ. И следващи случаи, в който не могат да разпознаят инсулт от паническа атака, както и инфаркт. Не мисля, че причината е в лекарите само, те нямат условия да работят. Както и апаратура. Иначе са много прецизни, внимателни, но ако има тежък случай - пращат към Враца или Лом. Нямат линейки, мъчат се и те самите. Дали дупките по пътищата са по-важни от условията, в които работят медиците? Не зная как се финансира Бързата помощ на държавно ниво, но атомна централа си имаме наблизо, това ли е максимума в грижата за хората в този град? Вси си мисля, че може и да има някакви преференции, но явно това е утопия. Ако аз трябваше да протестирам, щеше да е за работата и условията на медицинските работници - апаратура, заплащане, спешна помощ и т.н. Толкова млади хора загинаха от рак, инсулт и инфаркт. Аз не работя в АЕЦ, и слава богу, но виждам как се търгува здраве за сигурност в супермаркетите. Аз не се преглеждам в нашата поликлиника, пътувам до София, както повечето от живеещите в града. Така че, не ме вълнуват дупките и фонтаните, но ако видя, че се оправя болницата, може и да повярвам в \"грижата за хората\". Атомен град - голямо предизвикателство по отношение на медицината, ама...


Коментирай

Име

E-mail

Коментирай

Запознах се с условиятa за писане на коментари

* Сайтът не носи отговорност за публикуваните читателски коментари

ВИЖ TV

РАДИО "РИВЪР ФМ" - ТВОЯТ РИТЪМ!

TV програма
В момента програмата на Виж ТВ се актуализира. В най-скоро време ще бъде достъпна и на www.kozloduy-bg.info


Изтеглете вестника в .pdf формат.