Клетник тъне в мизерия от години

11.01.2017
13 коментара | коментирай
Клетник тъне в мизерия от години

Венцислав Лабешки от Козлодуй живее в пълна мизерия и нищета от няколко години. Той е трудно подвижен. В почти рухналата къща, която обитава на улица „Варна”, от години няма ток и вода. Човекът се храни с каквото намери и му дадат милостиви хора, облечен е в дрипи, а до леглото му са наредени кренвирши, които приятели са му купили, за да не гладува. Той споделя, че е съборил кошарата си, за да има дърва да се грее и да изкара зимата.
Венцислав разказва, че има три деца, които са се отказали от него, защото майка им така ги била учила да правят. Съседите обаче са на мнение, че той има проблеми с алкохола от години, напивал се често, ходил мръсен и неадекватен. Всички негови роднини се били отказали от него. Венци пък беше категоричен, че от години не  е близвал алкохол. Преди време получил мозъчен инсулт и тъй като нямал здравни осигуровки, не пожелали да му окажат лекарска помощ в болницата. Децата му и човекът, който се грижел за него тогава, ги платили и медиците се погрижили за него. Съседът му, Георги Антонов, приютил за дълго време живеещия в мизерия Венци в абонатната си.
„Живееше при мен в абонатната. Там има легло, телевизор, по-добри условия от тези, в които той в момента живее. Сега обаче си е отишъл в тях да си живее. От време на време идва, връща се, но сега си е там. Ако паднат много температурите, както се очаква минус 20 градуса, ще го гледаме, какво да правим, човек е, няма да го оставим така. Ще му докараме ако трябва дърва и всичко необходимо. Много пъти съм искал да му помогна, да го закараме в дом за хора с увреждания и да има кой да се грижи за него постоянно, но той не иска. Венцислав Лабешки е инвалид, претърпял е два инсулта досега, няма ТЕЛК, няма и пари. Аз се грижа за него от около четири години насам, с каквото мога му помагам и пак ще го правя. Човек е”, обясни съседът, който дълги години е давал подслон на Венцислав.
Мъжът си признава, че животът му хич не е лек. Ако му предложили работа, щял да работи, защото има нужда от доходи. „Болен съм, но ако ми предложат работа ще работя. Гладувам от много време вече, мъча се, но такава ми е съдбата. Децата отдавана не идват и не се интересуват какво се случва с мен, майка им така ги учи. Въпреки че е много студено, ще изкарам зимата благодарение на това, че съборих кошарата в двора и ще имам дърва. Паля си печката, не се оставям. Преди съм работил в „Енергомонтаж”, бил съм нормален човек като всички останали, но животът ме смачка. Ходил съм на работа и съм се грижел за семейството си. Не пия отдавна, не си спомням вече от кога. Социални помощи не взимам, а съм се регистрирал там, но не ми дават пари, не знам защо”, разказва Венцислав.
Неговите далечни роднини, който ни сигнализираха за критичната ситуация, в която се намира той, се надяват чрез публикацията в медиите институциите или близките на Венцислав да му помогнат. Живущите в района са на мнение, че той няма да изкара зимата, ако някой не се погрижи за него. Повечето съседи твърдят, че го познават отдавна и сърце не им дава да го оставя в пълна безпътица в живота. Определят го като кротък и адекватен човек, който не е наранил никого. Докарвал си някой лев от време на време, когато го извикат комшии да им свърши работа по нивите, да копае градините или да сече дърва през зимата на възрастни хора. Сега обаче е немощен, но въпреки това е категоричен, че иска да работи.
Хората около Венци са възмутени от факта, че в нашата държава има организации, които защитават кучетата, а човешко същество няма кой да защити и да му помогне.
Зорница Коларова

 

Коментари
.............
Дата на публикуване: 11.01.2017 10:46:09
А защо има социално подпомагане в козлодуй??? Правят доклади, за да издевателстват /заплашват/ над бедните, че нямат условия, а не могът да намерят начин да помогнат - безчовечни администратори! Ама ние сме виновни, че не им търсим сметка.
[[[[[
Дата на публикуване: 11.01.2017 11:02:43
А той защо е отказал да постъпи в дом за хора с увреждания?Защо са виновни социалните?
Гражданин
Дата на публикуване: 11.01.2017 12:14:51
От какво да го защитят ...от самия него ли?
Мими
Дата на публикуване: 11.01.2017 12:18:48
Кучетата са невинни и безпомощни, трябва да им се помага! А на пияниците, профукали всичко, никой не им е длъжен! На всичко отгоре и с претенции...
препатил
Дата на публикуване: 11.01.2017 12:58:12
Тия в социално подпомагане - Козлодуй им дай само да ходят в работно време по магазините. Те нямат представа за какво са там, барабар с тяхната началничка Владислава, но поне и пари не взимат кой знае колко. Така, че чукайте на дърво да не ви се налага да им ползвате услугите.
.
Дата на публикуване: 11.01.2017 13:09:55
Защо човека няма ТЕЛК?С 2 инсулта
Гражданино и Мими,
Дата на публикуване: 11.01.2017 13:26:38
Бай бабо да не ви срещне мечка в гората, че когато те смачка живота едвам се изправяш за да направиш поне крачка напред. Редно е социалните служители да му подадат рамо за да се ориентира, че има и друг живот вместо да мизерства-тези служби са да това.
....
Дата на публикуване: 11.01.2017 16:28:20
Изключително тъжно ми е, когато човек започне да се сравнява с животно и да мисли, че за него трябва да се грижат, така както се грижат за животно! Това издава много от вътрешния свят на човека, според мен! Всеки човек, трябва да е способен той да се грижи за близките си, за съжаление алкохола прави това невъзможно и създава в човека едно скотско мислене, и той започва да гледа на себе си,като на безволево създание за което всички трябва да се грижат. Според мен той има нужда от психологическа помощ.
:-)
Дата на публикуване: 11.01.2017 19:21:31
Стига сте плюли по институциите, те не са всемогъщи! Човека ял, пил и се веселил без да го е грижа за деца и близки, а сега се е сетил ,че едва ли не са му длъжни! Значи аз мога да работя за 500 лв, да гледам градина, за да подпомагам близките, да върша куп неща да не ги изброявам, само и само да облекча семейния бюджет, а той намерил леснината...ще руши постройки за да изгори дървенията за отопление, вместо да измисли как да ги използва .....няма как да ме е грижа за такива хора, които мислят,че някой им е задължен....и изобщо не ми пишете такива статии ,за да ме карате да се чувствам едва ли не виновен за тяхната участ. В крайна сметка спасението на давещия се е в неговите ръце....да му е мислил, когато е трябвало!
Българин
Дата на публикуване: 11.01.2017 20:27:22
А сестрата на клетника от много години е в Америка нека и тя помогне на родноят си брат , викаха и- рацата-набор около 63или 62
.....
Дата на публикуване: 11.01.2017 20:37:02
Интересно! Кой толкова бързо успя да \"самонастани\" чужди хора в домът му?
...
Дата на публикуване: 12.01.2017 20:09:51
Тия май са от зеления фургон.
Диджей Георги Белитов
Дата на публикуване: 14.01.2017 16:05:47
Направо изтръпнах като познах в тоя клет човек-моя познат Венци,,Мацола,,- -не мога да повярвам ...С него сме работили в автомобилния сервиз, ,Радецки, ,90години, беше Най-добрия монтьор. ..От трите наоколо окръга идваха да прави колите, после се премества в частен сервиз, от тогава не съм го виждал. Не беше пияница,жена му беше много зла...сестра му Диана ми е съученичка, беше женена в Америка, видях я преди около 5 годи ни, Боже ...какви социални, какви служби,какви 5 лева -то държава има ли, или сме само един разграден двор пълен с престъпници богаташи,не досегаеми,,държавници,, с безсърдечни типове, и нещастни несретници и малко хора които биха помогнали със сърце. ..ужас. ..На къде отиваш Българио...?Коментирай

Име

E-mail

Коментирай

Запознах се с условиятa за писане на коментари

* Сайтът не носи отговорност за публикуваните читателски коментари

ВИЖ TV

РАДИО "РИВЪР ФМ" - ТВОЯТ РИТЪМ!

TV програма
В момента програмата на Виж ТВ се актуализира. В най-скоро време ще бъде достъпна и на www.kozloduy-bg.info


Изтеглете вестника в .pdf формат.