Намаляването на бюджета мина на комисиите, но не и без размяна на реплики

23.08.2016
32 коментара | коментирай
Намаляването на бюджета мина на комисиите, но не и без размяна на реплики

След поредното обсъждане и поправки казусът с онези 1 341 466 лева, които общината извади от бюджета си и върна на държавата без знанието и одобрението на ОбС,  най-накрая мина на заседанията на Комисията по финанси и на тази по законност. Поредната преработка на  предложената от администрацията актуализация на приходите и разходите в бюджета е включена за четвърти път в дневния ред на сесията на Общинския съвет, насрочена за 30 август. Този път обаче е изпълнено указанието на съветниците аргументираната актуализация да бъде внесена за обсъждане заедно с отчета за изпълнението на бюджета за първото полугодие, като промяната да предвижда средства  за ремонт на детските градини и за закупуването на рентген за болницата – нещо, което съветниците бяха приели в бюджета, но след това администрацията предложи намаляването на прихода да е отчасти за тяхна сметка.
Припомняме, че този казус беше породен от неправомерно включените в общинския бюджет 1 341 466 лева от възстановено ДДС, които администрацията върна на държавата без санкция на ОбС, а постфактум се наложи съветниците да гласуват вече извършеното действие. След няколкократни обсъждания и отхвърляния все пак се стигна до компромисното решение намаляването на бюджета да се случи при отчета за полугодието, така че да се установи резерв, който да осигури финансирането на дейности, за които съветниците вече са поели ангажимент с гласуването си в началото на годината.
Във внесеното сега предложение е отбелязано, че за полугодието има преизпълнение на приходите от наем на земя с 200 000 лева и непланувано постъпление от 174 619 лева от данъци и такси на нов обект на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, като с тези пари ще се финансира отчасти поетите ангажименти. За ремонта на детските градини се заделят 30 000 лева, вместо първоначалните 90 000 лв., както и 30 000 лева за рентген. 
Въпреки че предложението мина, все пак на заседанието на Комисията по законност все пак имаше размяна на реплики.
Анатоли Абаров, председател на Комисията по законност:
Искам още един път да е достатъчно ясно, защо до този момент Комисията по законност не прие предложението на г-жа Николова за актуализация на бюджета. Смятам, че няколко пъти в дискусиите беше казано, че няма как да вземем решение да легитимираме действията на г-жа Николова, тъй като това е еднозначен неин акт, без да е потърсена и налична санкцията на ОбС.
Конкретно – под аргументирано предложение аз си представях да видя не просто цифровото изражение. За всички е ясно какво се случва, отпадайки тези 1 341 466 лева от приходната част на бюджета. Аз си представях да видя визията какво се случва от този момент нататък с тези планирани дейности и не на последно място какво ще се случи септември месец тази година, когато е падежа на краткосрочния общински дълг (
б.а. става дума за безлихвен заем от държавата за плащане на санкцията по водния цикъл). Първата вноска, която трябва да направим по него е в размер на близо милион лева. Никъде в така направено предложение не видях нищо в тази посока.
Лилия Димитрова,  главен експерт "Бюджет и финанси"
По отношение на законосъобразността – нашите действия са абсолютно законни. Общината е под шапката на Министерството на финансите. След като те ни изпращат писмо, с което ни задължават да върнем пари в държавния бюджет, ние няма как да не ги върнем. Другият вариант е те да ни санкционират и да спрат субсидията на общината. Това е абсолютно законен акт. Вече трети път си обясняваме тук, че администрацията е направила грешка и сега трябва да се поправи. Това, което поискахте да дадем приходи, които допълнително ще влезнат в бюджета, за да може да се направят ремонти на детските градини и да се купи рентгенов апарат е направено. Имаме преизпълнение на приходите със  133%, които ще нараснат до края на годината с може би още 30-40%. В момента вашите искания са удовлетворени в това предложение, защото влизат пари по дейностите, които искате. Капиталови разходи, като ремонт на пътища, се поеха от бюджета. В момента трябва да се направят така нещата, че да можем да работим, защото от другия месец това няма да е възможно. Що се отнася до безлихвения заем, няма как да се включи в тази актуализация, защото не е на дневен ред. Относно вноската – няма да е един милион, водят се разговори в момента и на този етап МФ правят преглед на въпроса и то за всички общини с такъв заем и към 9-месечието ще имаме точна информация.
Анатоли Абаров, председател на Комисията по законност:
Ако не разбирате незаконосъобразността на действията си вие изпадате в много неловка ситуация. Не може и няма как (вие сте финансист и трябва да знаете) писмото на МФ да ви е основание за плащане. Това първо и второ – няма как да ме убедите, че кметът на общината може да вземе решение да трансферира близо милион и половина лева без решение на Общинския съвет. Нека да не правим излишни внушения по този въпрос.
Юлиян Тошев, член на Комисията по законност:
Аз този път ще подкрепя предложението, защото няма за кога повече да се отлага, но с това изказване започвам малко да се плаша. Имам чувството, че не сте осъзнали грешката, която сте направили, като казвате, че действията ви са законни. Нека да се вземат мерки това да не се допуска повече.
Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй:
Да, наранено е достойнството на общинските съветници от това, че ние, включително и в мое лице, сме взели еднолично решение и сме избързали. Проблем ли е толкова това – пет пъти едно и също нещо да говорим. Разберете, че имаме ред други важни неща. Никой не е роден научен. Нима никой от вас не е допускал грешки в този живот. Имаме толкова много неща да вършим – пет пъти тъпчем на едно и също място и обсъждаме един и същ казус! Мисля, че съм кратка, точна и ясна.
След тази размяна на реплики с 3 гласа „За“, един „Против“ и един „Въздържал се“ предложението за актуализация беше прието от Комисията по законност.
Деси Николова
 

Коментари
пепи
Дата на публикуване: 23.08.2016 22:48:37
ни си ясна ни си кратка А си много тьпа
Данъкоплатец
Дата на публикуване: 24.08.2016 07:09:24
Много скъпи ни излизат тези грешки.Общината не е място да се учите.
Сравнение
Дата на публикуване: 24.08.2016 08:13:17
Ако тая кифла работеше като оперативен работник в АЕЦ, и допуснеше грешка, какво щеше да стане?

Мисля, че съм кратък, точен и ясен.....
Кратко точно и ясно - кифла!
Дата на публикуване: 24.08.2016 08:25:57
За изразходване на средства - може го! За управление на пари - не става!
Милко
Дата на публикуване: 24.08.2016 09:32:45
Това е община, а не училище. За да управляваш там трябва да знаеш и можеш, а не тепърва да се учиш.
проф. Вучков
Дата на публикуване: 24.08.2016 12:06:53
Гледам и не вярвам на ушите си!!!!!!
Чета на сайта на общината обява, че се търси социален работник в Защитените жилища в с. Гложене. Само не разбрах след като я прочетох три пъти за възрастни хора с психични и умствени недостатъци ли става на въпрос или просто за хора? И реших да звънна на управителя на посочените в обявата телефони. Каква бе моята изненада, когато разбрах, че и въпросният господин-Управител не е на ясно с въпроса. Та се питам дали да не звънна и на кмета Петко, белким той ми разясни или ако не, в краен случай и на КМЕТИЦАТА. ТЯ МИ СЕ СТРУВА ПО ОПРАВНА.
чичо Скруч
Дата на публикуване: 24.08.2016 13:58:38
Професоре,
Той Управителят там е още нов и все още се УЧИ. КАКТО И ЦЯЛАТА ОБЩИНА.
Сега
Дата на публикуване: 24.08.2016 15:34:35
А сега да се направи нещо, да се възстановят загубените средства.
ПРОТИВОРЕЧИЯТА И СЪРКАЗМА НЕ СА ПОЛЕЗНИ НА НИКОГО
Дата на публикуване: 24.08.2016 16:22:42
Не може да не се отчете активната и упорита работа на общинското ръководство за положителната промяна в облика на Козлодуй като съвременен град! Всеки кмет е давал всичко от себе си за да може селото само за 47 години да добие градски вид и да разполага с необходимото за това .... Но мисленето на хората трудно се променя. Нека не се забравя от къде сме тръгнали и да мислим малко по-позитивно за да е по-ведър денят ни. На собственика на сайта ще кажа че има опция под коментарите с ДА и НЕ , която трябва да бъде включена и чак тогава ще се разбере добре мнението и отношението на хората към местната власт. Не мисля, че редовното упражнение в коментарите на няколко негативисти е достатъчно и полезно както за града, така и за хората. Хайде да спрем с мърморенето и да правим градивна критика, а не оплюване и вайкане! Припомнете си от къде започнахме - Разказ за един необикновен град в Народната република публикуван във в-к 24 часа.
За грешка има и прошка, стига да не стане система от грешки
Дата на публикуване: 24.08.2016 16:46:28
Простено е да се сгреши особено, ако не е с користна цел. Ясно се вижда с просто око, / който има очи да види/, че само за месеци има коренна промяна в облика на ЦГЧ /централната градска част/ , а то така и трябва да се започне, не от крайните и второстепенни улици. Никъде и в никое населено място не се започва отзад напред. ОбСъвет е в правото да се сърди, но и да прости след като вижда и разбира как стоят нещата. Гледайки отстрани мисля, че има тенденциона и умишлена атака към г-жа Маринела Николова, но да не забравяме, избора за кмет се прави по демократичен начин и да се въоръжим с търпение. Поне за сега е видно, че като жена има визия за това как да изглежда града и прави всичко възможно да го постигне. Нека не ставаме за смях! В медиите и извън града отзивите са ласкави, а ние тук все негодуваме и най-лошото е , че го правим с неистово удоволствие към всеки избран кмет. Питам се на кого е угодно това- на някой комуто номерата не минават или на някой опарен от промените?
до последния, писал и двата коментара
Дата на публикуване: 24.08.2016 16:58:02
Ко е доброто на ЦГЧ? Палмите, шадраваните, циментовите прегради, пейките??? Кое е като за съвременен град?

Ами улиците с дупките, ами тревните площи, ами паркингите и паркирането, ами озеленяването, ам.... КОГА?
Опарен
Дата на публикуване: 24.08.2016 16:59:43
Последният би ли ми дефинирал какво значи опарен?
Докторка
Дата на публикуване: 24.08.2016 17:07:14
Екзотичните дърва изсъхват, шадраваните и пейките ще оцелеят малко, ще ги изпотрошат, с кошчета или без, власите пак си хвърлят боклука по земята. Инвестицията трябваше да бъде в друга посока, детски градини, училища,болницата, пътищата и .....
Вили
Дата на публикуване: 24.08.2016 17:20:55
Влас, мале дждиджигаз,
влас, мале сомангераз!
До Докторка
Дата на публикуване: 24.08.2016 18:02:18
Не ми е ясно защо като стане нещо във този град било хубаво било лошо все власите са ви виновни ?Нима вие които дойдохте от преди 30- 40 години не сдобихте влашкият манталитет и не сте почти власи ? Нали тук се родиха и израснаха децата ви със централските заплати тук им направихте и сватби имате и внуци пенсионирахте се тук със големите пенсии и продължавате да живеете тук а не се връщате от там от където сте дошли. Затова много моля не плюйте другите \"власи\" защото всички сме едни и същи граждани на този град .
до власите
Дата на публикуване: 24.08.2016 18:33:55
Абе влахундери, що се обиждате, като си знаете корена? Румански цигани, командировани в България за неопределено време. Е, не сте от тъмнозелените, но все тая. Козлодуй никога няма да стане град, както и власите няма да станат българи. Колкото и да се стремят да се кръстосват. Питайте вашия Гуру, Тодор Живков. Когато отидете при него. И той е румънски циганин, от Кръстеняците. И майка му, Маруца го знае.
От бкс
Дата на публикуване: 24.08.2016 19:01:48
А бе тя Меркел е пътник та тая ли? Да си подава молба и автобиография за работа (някъде). Грешка с над милион лева, аре малко по-сериозно. Все едно зъболекар да извади здрав зъб и после да каже, ми, то..Хммм...случва се. Нема такива филми, щом е там требва да може иначе не е за този пост.
Калоян
Дата на публикуване: 24.08.2016 19:05:06
Бойко, когато тигъра те подгони да те яде ... ти не казваш \"какъв лош, неморален тигър\" ... нямаш време за това, трябва да се спасяваш.

Положението е същото - няма време за глупости, Бойко.
Възмутена
Дата на публикуване: 24.08.2016 21:49:20
Не ми го побира ума този факт: кмет, завършил икономически институт и експерт-финансист да не знаят, че ДДС се връща на държавата и спокойно залагат милион и половина чужди пари в бюджета. После се оправдават с едно писмо на МФ... Сега пък според кметицата съветниците се заяждат заради достойнството си. Абе, тая дали си е прочела ЗМСМА-то? Съмнявам се! И никакви шадравани и градинки не могат да скрият некомпетентността, това е истината. Бог да е с нас!
Българин
Дата на публикуване: 24.08.2016 21:51:56
коментар...до власите...АБЕ СЕЛЯНДУР МИ ТИ КЪВ Х*** ДИРИШ У ВЛАШКО – ПРИ ВЛАСИТЕ Я СИ ОДИ НА СЕЛО И СИ КОПАИ КУКУРУЗА И СИ ПАСИ ОВЦЕТЕ ! СЕЛЯНДУРИНО И НЕ ДАВАИ АКЪЛ!до Българин
Дата на публикуване: 24.08.2016 22:00:34
Нито съм селяндур, нито живея във влашко. Твоя коментар само потвърждава тезата ми, че власите са прости цигани, с манталитет на неандерталци.
Защо не се игнорират коментарите, в които не са спазени условията за писане и публикуване на читателски коментари
Дата на публикуване: 24.08.2016 22:00:53
Кой трябва да носи отговорност за допускане на коментари в разрез с правилата за писане и българското законодателство? Администраторите ли трябва да бъдат санкционирани , глоби ли трябва да се налагат или...... Моля да се даде обяснение от администраторите на сайта, защо не изпълняват преките си задължения или трябва да стигнем до истината по други пътища.
до последния влахундер писал се Българин
Дата на публикуване: 24.08.2016 22:01:33
Мокър, колкото и да се напъваш, българин няма да станеш. В Българска азбука има буквата \"й\", която явно не познаваш. Той не е дошъл при власите, той си е в България, а ти си се довлякъл тук.
До Възмутена
Дата на публикуване: 24.08.2016 22:32:45
Абе вуйно ти си много тъпо парче. Къде и в кой икономически институт се изучава управление на община и кога и какво и къде се връща??? Аре малко по сериозно преди да се заяждате за всичко. А и ти като знаеш всичко що не се кандидатира за кмет та да опрайш опщината???
Koko
Дата на публикуване: 24.08.2016 22:34:45
До жалкото същество обиждащо на \"власи\" !!
Такъв жалък индивид си, че даже не си заслужава да те коментираме! Заминавай откъдето си се довлякъл и не се напъвай да ни мислиш!!!!
Бкс
Дата на публикуване: 25.08.2016 09:03:14
Истнския кмет е Ачо на Жидан, шофьор с разширена \"употреба\", той решава въпросите на община, уволнява, назначава, краде и с гъза си, Мимозата подписва и го гледа в цепката. Браво на съветниците.
до Koko
Дата на публикуване: 25.08.2016 09:06:26
Коко,
Защо се срамуваш от произхода си, и се обиждаш? Кое е обидното? Само циганите се обиждат, и искат да ги наричат роми. Вие сте повече роми, т.е. по-големи цигани, защото произхода Ви идва от Романия.
До \"до възмутена\"
Дата на публикуване: 25.08.2016 09:09:40
Не знам жената колко е интелигентна, но ти си нарисуван идиот за пример! Какво се ичи в иконимическите вузове освен илономика? Даже \" нещото\" е завършишо \"счетоводство и контрол\" и със сигурност е ичило за нюджет!Относно грешките,нали точно тя ни обясняваше колко е подготвена, умна и знаеща и какъв подготвен екип има! Какво стана? Превърна общината в полигон за емоционално малтретирани,олигофренясали бездарни инвалиди! ПАРОДИЯ Е ТОВА НА КМЕТ!
Стоян
Дата на публикуване: 25.08.2016 10:46:09
Би било прекрасно всички шебеци в общината да се самоизбесят и самоизтребят!
Мерки и теглилки
Дата на публикуване: 25.08.2016 10:50:56
Единица за извратеност - един Ачо.
Гъз глава затрива!
Дата на публикуване: 25.08.2016 14:12:12
Гъз глава затрива!
Омерта
Дата на публикуване: 27.08.2016 13:38:45
М. Н. е луда крава обсебена от мания за величие!


Коментирай

Име

E-mail

Коментирай

Запознах се с условиятa за писане на коментари

* Сайтът не носи отговорност за публикуваните читателски коментари

ВИЖ TV

РАДИО "РИВЪР ФМ" - ТВОЯТ РИТЪМ!

TV програма
В момента програмата на Виж ТВ се актуализира. В най-скоро време ще бъде достъпна и на www.kozloduy-bg.info


Изтеглете вестника в .pdf формат.