Инфарктно заседание на комисии преди днешната сесия на ОбС

16.06.2016
57 коментара | коментирай
Инфарктно заседание на комисии преди днешната сесия на ОбС

Изключително разгорещени дебати, при които се стигна до повишаване на тон и остри реплики, съпроводиха съвместното заседание на комисиите по финанси и по законност, което се проведе преди насрочената за днес сесия на ОбС. Причината беше обсъждането на вече веднъж отхвърленото предложение на администрацията за актуализация на бюджета с намаляване на приходната и разходната част с 1 341 466 лв. Тази тема беше обект на дискусии и на предходното заседание на ОбС, на което стана ясно, че сумата, която е от възстановено ДДС, е включена в местната хазна без да има такова право и съответно трябва да бъде върната на държавата. Това връщане всъщност вече е направено, но без санкцията на ОбС, което е големият проблем в случая и заради което  се стигна до инфарктното заседание на комисиите, на което в крайна сметка предложенията за пореден път бяха отхвърлени.
 

Вижте част от дебата на заседанието на двете комисии


Анатолий Абаров, председател на комисията по законност
Общинския съвет не е йерархично подчинен на кмета на общината. Това трябва да е ясно. Кметът на общината е единствено изпълнител на решенията на ОбС. В тази връзка приемането на бюджета, изменението на бюджета става само с решение на ОбС. Питам, след като е необходимо да има решение на ОбС, а ние реално получаваме една актуализация на бюджета с вече направена такава – ние какво гласуваме?! Аз лично съм объркан – след като сумата вече е преведена, ние какво правим, т.е да разбираме, че ние взимаме едно решение постфактум.
Искам да питам автора на това предложение – наясно ли сте какво гласи чл. 125, ал. 1, т. 2 от Закона за публичните финанси (ЗПФ). Не сте наясно. Ще ви кажа – ОбС може да упълномощи кмета на общината да извърши компенсирани промени, включително в частта местни дейности между утвърдени разходи в рамките на една дейност и от една дейност друга, без да изменя общия размер на разходите. Казано с други думи – трансфера, който вие правите, би могъл да се осъществи ако е гласуван в рамките на бюджета. В конкретния случай ние правим съвършено друго, което по всички правила на ЗПФ е абсолютно забранено – променяме предназначението на средствата – нещо, което не може да стане по никакъв начин до края на календарната година. Тук говорим единствено и само за законосъобразност. Питам, понеже няколко пъти твърдите, че тези възстановени  средства, ОбС е трябвало да реагира като е приеман бюджета, питам Общинският съвет знаел ли е тогава, че тази сума е от възстановено ДДС?
Юлиян Тошев, член на комисията по законност
Защо се е избързало с връщането на тези пари?
Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй
Как защо? И да ги държиш тези пари в банковата сметка, ти ги дължиш на Министерството на финансите (МФ). Те могат да наложат санкции на община Козлодуй, за това че не са върнати. Вие безгрешни ли сте, според вас? Питам безгрешни ли сте? След като няма човек, който да е безгрешен, извинявайте, обаче се случва. Всички кадри предишни си заминаха. Ние в момента не правим никакви злоупотреби – нито съм си ги взела вкъщи, нито пък нещо подобно. Да, от незнание се е получило, примерно, да се допусне грешка. Какъв е проблемът? Казала съм, че повече няма да се ядосвам, това е положението.
Юлиян Тошев, член на комисията по законност
Все пак се управлява община, не се управлява ЕТ и не знам защо приемате това като заяждане. Не може да се управлява така, все едно си управляваш фирмата. Това е община и решенията минават през ОбС. Защо това писмо от МФ не дойде при нас, защо не се обсъдиха нещата, защо не минаха по реда, по който трябва, защо се бързаше? Писмото не е нормативен акт.
Стела Бачийска, член на комисията по законност
Във вашите мотиви тук пише, че грешката е допусната при приемането на бюджета и сега няма какво да се приказва. То така тези грешки можем да ги мултиплицираме. Вие съгласна ли сте, че е допуснато незаконосъобразно действие от страна на общината първи път при включването на тези средства в бюджета и втори път при връщането им, без санкция на ОбС?
Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй
Безгрешни на този свят няма. Физически нямаше кога да си пишем с МФ – на 21 декември беше получена сумата, нови хора имаше във финансовия отдел, аз се занимавах с ред други проблеми. Очаквах финансовата дирекция да излязат с необходимото становище, но и те, горките, се заблудиха. Сега, какво още да ви приказвам. На вас ви е пределно място.
Стела Бачийска, член на комисията по законност
Сега, като сте върнали парите, явно пак не е имало време. Какво искате ние да гласуваме – липсата на време?
Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй
Актуализацията на бюджета. Законосъобразно е връщането, да. Възстановено е, поради простата причина, че ние дължим лихви за просрочие и ние се забавихме достатъчно и ние не искахме да чакаме повече време, защото разчитахме, че вие ще разбере за какво става въпрос.
Ангел Лалюв, член на комисията по законност
Има ли сме ги декември месец парите, г-н Абаров, физически, но практически сме ги нямали, защото не са били наши. Сега искате да признаем грешката на администрацията на г-жа Николова, дайте да признаем и да приключим тази сага. Искате да докажете, че сте прав. Г-н Абаров, вие сте прав, но това решение ще мине и трябва да мине, защото наистина сме пред свършен факт. За съжаление ни постави администрацията в това положение, но ние трябва да имаме и друг полезен ход, който нямаме и вие много добре го знаете.  И защо продължаваме този дебат на кресливи думи.
Стела Бачийска, член на комисията по законност
За да вземем решение, което този път ще бъде законосъобразно. Ще бъде обмислено от всички гледни точки. Станалото е станало. Направеното – направено и за това трябва сега да имаме цялата ситуация, за да не взимаме отново грешно решение.
Ангел Лалюв, член на комисията по законност
Ситуацията е ясна – допусната е грешка и ние трябва да я  поправим. Дали сме прави или не ще го покаже бъдещето и за да приключа този дебат и за да не влизам в него ще кажа – г-н Абаров вие сте прав до мозъка на костите си, но групата на ГЕРБ ще подкрепи това решение на г-жа Николова. Грешките не са система.
Стела Бачийска, член на комисията по законност
Ние не може да поправим една грешка с друга грешка и за това искаме да дебатираме въпроса сега…
Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй
И какво ще постигнете като дебатирате? Какво ще постигнете? Абе, аз не знам вече на какъв език да го коментирам. Мисля че на български  говоря, не на занзибарски.
Ангел Лалюв, член на комисията по законност
Ще цитирам, уважавания от мен бивш съветник от БСП Борислав Борисов: „Общинския съвет е политически орган, не е експертен съвет“ и политическият орган решава да подкрепи предложението на г-жа Николова, ние, като група на партията и приключвам дебатите, лично аз. Аз съм тук като представител на политическа партия. Ако сме сгрешили, решението ни ще бъде върнато, ако не го върнат, значи сме взели правилното решение.
Анатолий Абаров, председател на комисията по законност
Това, което г-жа Николова прави в момента, е вместо да вземем заедно решение, да атакува комисията по законност, в това число и вас, като представител на ПП ГЕРБ. Вместо да седнем заедно и да решим очевиден проблем. Г-н Тошев на няколко пъти постави въпроса за това прословуто ДДС и аз съм свидетел поне на няколко заседания и аз не помня да му е даден отговор. Проблемът не е да се конфронтираме, а да вземем правилно за общината решение, така че и ОбС като колективен орган да защити позицията и авторитета си, и г-жа Николова, като представляващ тази община, да не бъде атакуема. 
Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй
Аз не очаквам от вас каквато и да е подкрепа, благодаря. Няма повече какво да коментирам по този въпрос.
 

Коментари
Кайчо
Дата на публикуване: 16.06.2016 13:43:42
Постото нищо да отговори колко ддс плати на Министерството на финансите от извънбюджетна сметка, а за тях има ли решение на обс ?
!!?
Дата на публикуване: 16.06.2016 13:46:26
Простото нищо е гола вода!
МАГ
Дата на публикуване: 16.06.2016 13:51:47
Чиракът не бива да си играе с жезъла на магьосника, защото ще извика дявола\"!
Герп
Дата на публикуване: 16.06.2016 14:11:11
Едва ли вече някои се съмнява че най големият тъпунгер в ОС се казва Ангел Лалев ! Даите ако имате видеа от сесиите , този ще бие по гледаемост Джорджано )))
Плевнелиев
Дата на публикуване: 16.06.2016 16:02:07
\"По-страшен от СПИН-а, по - опасен от рака- сега за сега си остава простака\"!
До Герп
Дата на публикуване: 16.06.2016 17:38:02
Тъпунгер ,тъпунгер ама реализирал се тъпунгер
гражданин
Дата на публикуване: 16.06.2016 17:50:15
На следващите местни избори гражданите трябва да гласуват за личности а не за партии. Не бива да забравяме, че ние си избрахме този \"ТЪПУНГЕР\" (АНГЕЛ ЛАЛЮВ)!
Гражданино8
Дата на публикуване: 16.06.2016 18:08:14
Заблуден си .В те се самоизбират Имат си механими
Д.Савчев
Дата на публикуване: 16.06.2016 18:57:56
Лалюв или Льольов,незнам как да ти викам....но,ако представляваш интересите на дадена партия-мястото ти въобще не е в общинския съвет.Това е общински,а не партиен съвет.Ако интересите на твоята партия са по-важни от интересите на хората от общината-мятай си цървулите през рамо и марш.Това се отнася и за останалите.
Ей Савчев
Дата на публикуване: 16.06.2016 19:11:39
Абе много си нахъсан и се месиш навсякъде,незнайно с каква компетенция!Слушай досаждаш бе цървул не може пък по всичко да си разбирач.Интересите са партийни навсякъде няма как да не са...помисли малко преди да се изказваш!На нас ни стига физиономията ти за да ни разсмиваш истински не е нужно и изказвания да правиш!
ДО Ей Савчев
Дата на публикуване: 16.06.2016 19:58:15
Хора като Д.Савчев са нужни на България, а не мижитурки като теб. Надявам се в скоро време да отмине историята с партиите. Трябва да се гласува мажоритарно, и то за хора, които могат да променят живота на народа. Трябва да се премахнат и олигарсите. Един от тях е вкарал трима свои троянски коне в Общинския съвет.
ГЕРБ
Дата на публикуване: 16.06.2016 21:53:31
Тази нашата е отвратително тъпа!!! А аз се чувствам още по-тъп ,че работих и гласувах за нея!!! То са върнати обществени поръчки,то са неграмотни финансисти,то са шофьори безделници,абе....думи нямам!!! Вън тоя боклук от общината и нови избори!!!ОСТВАКА ВЕДНАГА
Някой
Дата на публикуване: 17.06.2016 07:17:15
Някой беше казал Аз съм прос вие сте прости за ще се разбереме. Тези дали ще се разберат?? Въпросът е с понижена трудност\' Иначе всичко е буря в чаша вода
??????
Дата на публикуване: 17.06.2016 07:29:55
Простото нищо да отговори колко ДДС плати на Министерството на финансите от извънбюджетна сметка, а за тях има ли решение на ОБС?
ДО ОБЩИНАТА
Дата на публикуване: 17.06.2016 07:41:02
Не прекалявайте с дрогата и алкохола!Наблюдател
Дата на публикуване: 17.06.2016 07:46:03
Прав е в случая Д.Савчев, защото от общинския съветник Лалюв или Льольов, освен изявления и просташки прояви досега друго не сме видели. Излагация, падение, това не е партиен съвет, а ОБЩИНСКИ!!! Ако интересите на някаква партия са по-важни от интересите на хората от общината, не е на добре работата...Влашка работа
Дата на публикуване: 17.06.2016 07:52:29
Изяжте се власи мръсни! Сега като започне строежа на централата в Белене, а Козлодуйската я закрият след две три години,живи ще се само изядете но вече от глад!
Калоян
Дата на публикуване: 17.06.2016 08:33:26
Простото нищо заряза общинските задължения и отпраши на морето, че да се къпе с шофьорчето!!! Аферим! Честито ни, будали!
Лори
Дата на публикуване: 17.06.2016 08:39:07
Естествено ,че за тези \"общественици\" най важни са интересите на Партията . Иначе-няма ланче ,няма пръстенче часовни,фирмичка,джипче ....В така наречения парламент има профессия депутат -някой по 20 и повече години А тук си имаме лольовци ,цоловци, амбаровци.../Пожизненици
666
Дата на публикуване: 17.06.2016 09:18:43
Маринелче оставка или въженцето избирай
Красето
Дата на публикуване: 17.06.2016 09:24:07
Някой да знае шофера дали е геронтофил, че да се заключват бабите?!
Виж
Дата на публикуване: 17.06.2016 10:30:32
Погледите ,лицата на снимките ....
Гражданин
Дата на публикуване: 17.06.2016 12:50:06
Веднага оставка на Лалюф. Не може при встъпване в длъжност да се калнеш, че ще спазваш законите на РБ и ще работиш за доброто на общината, а след това да правиш каквото партията каже
........
Дата на публикуване: 17.06.2016 15:29:31
То цялата държава прави каквото партията каже, та Ларьов ли?
Шери
Дата на публикуване: 17.06.2016 15:55:26
Партията е права дори и когато греши . Тези убавци се дърлят за публичните пари сякаш са техни .Данъци ли ?!?
!!!
Дата на публикуване: 18.06.2016 15:51:51
Нивото на познание на голяма част от общинския съвет се равнява с това на общинската администрация!
ОСТАВКА
Дата на публикуване: 18.06.2016 15:54:16
ОСТАВКА
Мими
Дата на публикуване: 18.06.2016 23:01:27
И кметицата и новата администрация и някой общински съветници нищо не става от тях нооооооооо
До господин Анатолий Абаров
Дата на публикуване: 18.06.2016 23:44:42
Кметицата действа по стария метод , Ние се събрахме и аз реших.......
пипа от лондон
Дата на публикуване: 19.06.2016 08:01:33
Ей козлодуйчени, вземете се в ръце.Като прочетох тази част от протокола им настръхнах.Може ли единчовек да е толкова малоумен, с такъв речник и език и да е кмет. Та това е парадокс.Изумително е,че още я държите,все пак има и морален кодекс.Само изпратете стенограмата където трябва и ще достатъчно, следващия ден да бъде с шофьорчето си аут.УНИЗИТЕЛНА е козлодуй да има такъв прост вулгарен кмет, това просто и миришещо същество.
Волен
Дата на публикуване: 19.06.2016 08:56:08
Извинете се бе!Извинете се бе!
До Пипа
Дата на публикуване: 19.06.2016 13:42:48
\"Не питай управника защо е простак.Попитай себе си защо е управник!\"
до пипа
Дата на публикуване: 19.06.2016 13:53:03
Къде го този морален кодекс? \"Изпратете стенограмата където трябва...\" Типично по влашки! Изпрати я ти, като знаеш къде. И в никакъв Лондон не си, даже в мрежата вониш на Папур!
Срам
Дата на публикуване: 19.06.2016 14:27:00
Докъде я докарахме тази да ни ръководи в Козлодуй..БСП
Дата на публикуване: 19.06.2016 16:16:32
Много се радвам за случващото се!!! Малко ви е!!! Колкото и да подскачате с изтърканата реплика за комунисти, поне нямаше да допуснем такова нещо! Не че и ние си нямаме издънки като Цоловата начело,но нашата грешка е младежка пъпка в сравнение с цирея който направихте кмет! Радвайте се на стадион за 5 милиона,хубави улици,палми,алкохол,смрад и чалга! А най-готиното е,че си плащате за това!!! Ииии....... това ви е като огледало,погледнете се,това представлявате вие които я избрахте!!!
Дядо Йоцо гледа
Дата на публикуване: 19.06.2016 16:52:59
Божееее, Боже мили, ко Боже щяйми да прайми, ако тавана са беше катурнал връз главити ни и беше залупил тая тъпа кметица МАринела Николова! Божеееее, Боже мили, слава на тебе Боже, че га опази! Ко щяйми да прайми мили Божееееее, ич и не ща Боже да мисля!
Панева
Дата на публикуване: 19.06.2016 16:55:17
Как хубаво е казано - с какъвто се събереш, такъв ставаш! То вие, привържениците на Маринела, прихванахте нейните табиети. Само погледнете снимките, те говорят много, кой колко му е акълът!!!
\"до пипа \"
Дата на публикуване: 20.06.2016 09:23:57
Ей мършо, не мириша на папур ,а съм родена и израсла в голям град. Я прочети само какъв речник има кметицата ,Личи и че е по-проста
от гъбена чорба.Не може толкова прост човек да ръководи община. Явно е,че е кукла на конци, но тези които са я сложили ,защо сега и гледат сейра.
@\\\"до пипа \\\"
Дата на публикуване: 20.06.2016 10:22:43
Знаем, знаем, родена си в Лондон...да беше и поне и грамотна, а то чиста влашка работа...........
До Герп
Дата на публикуване: 20.06.2016 16:31:20
Тоя да вземе да прочете поне Винету ... като Оня
.......
Дата на публикуване: 20.06.2016 18:08:17
А защо никой от общинските съветници не пита от каква дейност на общината е това ДДС и защо да трябва да се връща на обратно-само защото някой чиновник е поискал ли?! Може би не е необходима корекция на бюджета, а да си искаме парите обратно т.к са неправомерно върнати, без законово основание и без решение за това на общинския съвет. А кметицата-да върви някъде другаде да греши-общината не е ПУЦ!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Дата на публикуване: 20.06.2016 19:56:51
Kметицата-да върви някъде другаде да греши-общината не е ПУЦ!
Коментарът на последния е напълно верен!
Дата на публикуване: 20.06.2016 20:07:28
Коментарът на последния е напълно верен!


До !!!!!!!!!!!!!
Дата на публикуване: 20.06.2016 21:34:04
Да се скриеш на завет и да оставиш друг да ти оправя нещата-типично по влашки
Дедо рече: \"НЕМАМ ДУМИ\"!
Дата на публикуване: 20.06.2016 21:34:30
Дедо рече: \"НЕМАМ ДУМИ\"!
Маринела козината си мени, престъпния нрав - не!
Дата на публикуване: 20.06.2016 21:36:23
Маринела козината си мени, престъпния нрав - не!
Нинова
Дата на публикуване: 20.06.2016 21:40:21
Другарката Николова съвсем спокойно може да бъде оприличена на хамелеон, но все пак не ми харесва да обиждам красивата животинка с подобно сравнение. Такива политически хамелеони и змии, сменящи кожата си, са от най-гнусния вид.
Кофа в чаша не се побира!
Дата на публикуване: 20.06.2016 21:43:10
За общинската администрация мога да кажа само, че кофа в чаша не се побира! Нямат капацитет, кой знае още какви каши ще забъркат?!
Наблюдател
Дата на публикуване: 20.06.2016 21:49:10
Работата е яденье, пиенье, клатене , и снимане от Рашкова и Михаела многoмъжева, кога не се калят пред простото нищо. Занева, кажи има ли друга работа, а и халатите?
ЕТИЧЕН КОДЕКС
Дата на публикуване: 20.06.2016 22:45:40
Дали кметицата знае нещо за Етичен кодекс на общинските служители?! Дали не трябва поведението на КМЕТА да се основава на принципите на законност, лоялност, прозрачност, безпристрастност, отговорност и отчетност?! ИЛИ тя има други принципи, може би?А?
Кофа в чаша не се побира!
Дата на публикуване: 20.06.2016 23:17:13
Кофа в чаша не се побира!
Майко мила ...
Дата на публикуване: 21.06.2016 02:12:31
Значи ... то бива ... то може, но такава престъпна некомпетентност и текезесарско отношение и поведение от страна на кметицата не съм очаквал ... Очевадно е, че жената явно си е купувала дипломата за виШу икономическо, спец.Счетоводство и контрол, защото при равни други условия нямаше да бълва толкова глупости в свое оправдание. Боже ... слез и си прибери вересиите
Тони
Дата на публикуване: 21.06.2016 08:52:30
Простото нищо, освен че е върнало без решение на ОбС 1 341 466,06 лева на МФ, което не искат да й гласуват като намаление бюджет, е ВЪРНАЛО И ОЩЕ 1 323 855,80 лева - ДДС възстановено по ОП \"ОС\"- Воден цикъл, които обаче са възстановени по извънбюджетна сметка, поради което и не са включени в бюджета, поради което и мълчи за тях, като не информира ОбС, тъй като И ЗА ТЯХ НЯМА решение на ОбС ! Трябва да си много прост, за да хвърлиш сочни пържоли, които са ти оставени на псетата..., само защото са ти джафнали !!!
123
Дата на публикуване: 21.06.2016 09:31:49
СНИМКАТА ДОКАЗВА ЖЕНАТА НЕ Е ЗА ТАМ ТЯ Е С ПСИХИЧНИ ОТКЛОНЕНИЯ НО БУТАН НЕ Е ДАЛЕЧЕ ЗА ТАМ Е
пипи
Дата на публикуване: 21.06.2016 10:23:58
Мариело, цитирам: \"От незнание се е получило\". Ами какво правиш там на този стол като не знаеш.Защо си се съгласила да седнеш на него.Но това е само началото,какво ли още ще надробиш от незнание.За та място се иска знание ,авторитет, морал и защо не и визия.Липсва всичко.След като назначи оная дебелогъзестата за директор по тпуда ,без образование е ясно.Впрочем ти от там идваш,значине си за кмет!
..
Дата на публикуване: 21.06.2016 17:30:30
Върнала е почти 3 000000 лева без знанието на общинския съвет и без основание?!
!!!
Дата на публикуване: 24.06.2016 07:32:04
Тая как гледаааа...


Коментирай

Име

E-mail

Коментирай

Запознах се с условиятa за писане на коментари

* Сайтът не носи отговорност за публикуваните читателски коментари

ВИЖ TV

РАДИО "РИВЪР ФМ" - ТВОЯТ РИТЪМ!

TV програма
В момента програмата на Виж ТВ се актуализира. В най-скоро време ще бъде достъпна и на www.kozloduy-bg.info


Изтеглете вестника в .pdf формат.