Мариана Тодорова: В България битува чувството за несправедливост

22.02.2016
2 коментара | коментирай
Мариана Тодорова: В България битува чувството за несправедливост
Мариана Тодорова е народен представител първи мандат от политическа партия „Алтернатива за българско възраждане”. Родена е в Ботевград преди 37 години. Средното си образование завършва в езиковата гимназия в град Правец, а висшето -Културология - в СУ „Св. Климент Охридски”. Има специализации по политическо лидерство от Държавния департамент на САЩ, Училището „Кенеди” по управление на Харвард, САЩ и от Китайската академия по управление в Пекин. Докторската й степен от Българската академия на науките е по футурология - наука, която очертава възможностите и вероятностите на бъдещето. Била е последователно експерт и съветник в Администрацията на президента Първанов, както и в екипа на Ивайло Калфин в качеството му на евродепутат. 
 
Как решихте да се занимавате с футурология и с политика? Как тези две различни полета на изява се съчетават?
След завършване на висшето си образование исках да остана в академичните среди и да се посветя на научни занимания. В полезрението ми беше философията, тъй като смятах, че това е науката, която фундаментално може да ни обясни смисъла на живота, нашето съществуване и изобщо да даде отговор на въпроси, които вълнуват и занимават всеки човек. Научният ми ръководител проф. Васил Проданов ми предложи да пиша докторат по футурология, за да мога да давам научни отговори за това какво ни очаква в бъдеще. Футурологията търси решение на това как ще се развиват социалните и политическите процеси локално и в световен мащаб, какви ще са климатичните процеси, какво е човешкото бъдеще, ще се породи ли изкуственият интелект, ще можем ли да проектираме своите деца и много други теми. Заниманията с тази наука развиха в мен аналитични умения, които реших да използвам, явявайки се на конкурс за стажанти в Президентството.  Така започна и моят път в политиката. Научните занимания с бъдещето създават визионерска и стратегическа нагласа и разбиране, които аз се стремя да използвам в политиката.
 
Коя е любимата Ви жена – политик? На какво се учите от нея и какво искате да Ви прави уникална във Вашата работа?
Има много политици - и жени, и мъже, които харесвам. Ценя най-много интелигентността, принципността, моралността и човешката доброта като политически качества. За мен това е идеалното съчетание в представата ми за добър политик и това е пътят, който искам и аз да следвам.
Не искам да се ангажирам с конкретно име,което да посоча. Уважавам авторитетите, но не одобрявам чинопоклоничеството и строгите политически и административни йерархии, които блокират изявата на младите хора. 
 
Защо решихте да влезете в редиците на АБВ? Какво дадохте на АБВ и какво Ви даде АБВ?
Аз съм сред основателите на АБВ още през 2010 г., когато то беше замислено като работилница за идеи и имаше характер на гражданска организация. С времето се убедихме, че реализацията на идеите в политиката минава през политическото участие. Иначе те си остават в сферата на желанията. Затова „АБВ” прерасна в политическа формация. На „АБВ” се опитвам да дам опита си и уменията си, да внуша, че е добре политиката да се прави по старомодния начин - с качества и морал, а не с показен ПР и пикантни жълтини, които обезсмислят и омаловажават разумните политически действия. Чрез „АБВ” аз получих публична изява, научих се да преодолявам вродената си стеснителност и да бъда по-отговорна.
 
Работили сте в Президентството. Смятате ли, че тази институция е достатъчно силна в България и какво още може да се желае в тази връзка?
Ролята на президента в българския политически живот е много интересен казус. От една страна той се избира мажоритарно - пряко,  най-често от около 1,5-2 млн. избиратели, а от друга правомощията му са ограничени. Затова аз и АБВ считаме, че той или тя би трябвало да имат повече права във възможността да се насрочва референдум, не само от НС, но и от държавния глава, както и в това наложеното президентско вето да бъде по-трудно преодолявано. Когато президентът на републиката открие сериозен проблем в даден закон, не е редно чрез обикновено прегласуване в парламента това да се пренебрегне. Сега обмисляме и вариант да приобщим българите в чужбина към политическия живот в страната, като предложим конституционни промени, които касаят правото и на българите в чужбина да се кандидатират в президентската надпревара. Но до голяма степен какъв е един президент зависи от неговите лични качества. Той може да изпълни до край, да уплътни президентската институция или обратно - чрез пасивност и различен тип зависимости да я ограничи и свие до чисто церемониални функции. Според мен добрият президент трябва да е обективен и безпристрастен коректив на социалния, политическия и икономическия живот в страната.
 
Как съчетавате работата и семейния живот? Могат ли двете да се съчетават без едното да страда и каква е рецептата за щастие?
Трудно се съчетават, но не е невъзможно. Като майка на 9-годишна дъщеря не рядко съм имала угризения, че съм я ощетила във времето, прекарано с нея. Затова сега винаги търся баланс и си налагам, че независимо от динамиката на заетостта, тя е на първо място. Имам подкрепата на мъжа си, което е определящо за успеха в кариерата на една жена. Той е успяла и ангажирана личност, така че може пълноценно да ме разбере. Моята формула за щастие се крие в това никога да не се приемам твърде насериозно. Ясно осъзнавам, че успехите са нещо много хубаво, но доста мимолетно, а стабилността и щастието са в семейството.
 
Как контрафактичният метод, за който сте говорили пред футуролозите в САЩ, се вписва в нашето съвремие? Може ли да се каже, че той има общо със случващото се посредством общественото мнение? Визирам случаи като смъртта на Тодор Йорданов във Враца, която породи широк обществен интерес и много негодувание, което доведе до смяна на правната квалификация на обвинението. Обяснете малко повече, каква е същността на този метод?
Контрафактичният метод е собствена методология, която се опитвам да изградя, за да може по-успешно да се предвижда бъдещето. Считам, че има няколко вида възможни, но все още нереални факти, които имат силата да влияят на реалността, също толкова силно, колкото и реалните факти. Затова ги наричам контрафакти - тъй като те имат потенциала да бъдат, но все още не са факти. За мен такъв контрафакт, който е спящ, е Крим. Той е бил дълго време част от руската територия, после е бил отдаден на Украйна и това дълго време е съдържало потенциала на бъдещ конфликт, който се и случи по-късно. Тоест, всички замразени конфликти по света имат потенциала да прераснат в действителни конфликти.
Друг пример-когато в световен мащаб се появят слухове за срив на валута или акции, то това неизбежно става. Виждаме как слуховете и хипотезите, които не са реални, влияят силно на реалността.
В случая с Тодор Йорданов от Враца е валидно обратното. Обществената нагласа и хипотезите бяха, че той е загинал в следствие на нанесения му побой, а официалното становище твърди, че е имал сърдечни здравословни проблеми. Надявам се съвестта и професионализмът на съдебните медици да са надделели в изготвянето на експертизата.
 
Като жена, а не като депутат, бихте ли казали какво най-много Ви тревожи в българската действителност?
Този въпрос има много общо с това, което говорихме в предишния - за Тодор от Враца. Независимо за коя обществена сфера говорим, в България битува чувството за несправедливост и за не толкова неуспешното случване на прехода от социализъм към пазарна икономика. Тревожи ме, че посевместното чувство за несправедливост унищожава патриотичната нагласа и засилва нихилизма. Затова хората си тръгват от България и тя все по-видимо се обезлюдява. Особено в провинцията. За мен демографските проблеми са свързани именно с качеството на живот. Ако него го няма, никакви други мерки не са в състояние да задържат тук младите хора. Другото, което ме тревожи, е изключително ниското доверие в българските институции. Когато се срещам с избиратели, много често срещам негодувание и упрек и то не без основание. Много трудно е да изградиш доверие на хората към теб, ако те в годините са виждали, че народните представители преследват повече лични, а не толкова обществени интереси. За радост, аз имам много колеги, които са професионалисти и се надявам във времето тези качества да надделеят и да доминират.
 
Живеете в София, където все пак ежедневието е максимално улеснено и има работа за повечето хора. Какво мислите за проблемите на живеещите в малките населени места? Преди дни една жена скочи от 10-тия етаж и се самоуби в Козлодуй /вероятно заради финансови проблеми/, а това е само малка част от тъжната статистика. 
Вече споменах с огромно съжаление, че провинцията се обезлюдява. А водещ е поминъкът и икономическото благосъстояние на региона. Затова си мисля, че е необходимо всяка област, всяка община да помисли с какви предимства могат да привлекат инвеститорския интерес. Но не само не тези, които изискват нискоквалифициран труд и ишлемета, а и на такива инвеститори, които биха организирали производства с висока добавена стойност. Иначе провинцията има много предимства –животът е по-спокоен и по-уютен. Надявам се един ден и България да постигне модела, в който големите градове са само за работа, а по-малките за спокоен и приятен живот. В момента правителството разработва програма за изостаналите региони в България - Северозападен, Родопи, Странджа. Бих се радвала това да е истински работещ документ, чрез който да започнат първи стъпки на промяна в ситуацията.
 
Не подкрепихте предложението за министър на образованието в лицето на Меглена Кунева. Каква беше причината за това? Какви качества трябва да притежава човекът, който е на този пост?
Г-жа Кунева е личност с много богата и успешна биография. Но за съжаление й липсва професионална подготовка за работа със системата. В сферата на науката и образованието са унаследени много проблеми. Очаква се да се изработят новите държавно-образователни стандарти, които са необходими, за да заработи новият закон за предучилищно и училищно образование. Чака се нов закон за висшето образование и академичния състав. Затова от АБВ считаме, че един професионалист би изпълнил по-бързо и успешно тези задачи. Такъв би бил човек с познания и в средното, и във висшето образование, от учителските или академични среди.
 
Юлия Маринова
 

 

Коментари
.......
Дата на публикуване: 24.02.2016 12:00:15
Поредния \"политик\" решил да си прави пиар!
куманис
Дата на публикуване: 07.06.2016 14:30:14
куманиска


Коментирай

Име

E-mail

Коментирай

Запознах се с условиятa за писане на коментари

* Сайтът не носи отговорност за публикуваните читателски коментари

ВИЖ TV

РАДИО "РИВЪР ФМ" - ТВОЯТ РИТЪМ!

TV програма
В момента програмата на Виж ТВ се актуализира. В най-скоро време ще бъде достъпна и на www.kozloduy-bg.info


Изтеглете вестника в .pdf формат.