Снежина Спасова: Корупция в съдебната ни система има

21.11.2015
13 коментара | коментирай
Снежина Спасова: Корупция в съдебната ни система има
На 22 ноември 1888 г. Петото Обикновено Народно Събрание приема Закона на адвокатите. Малко след това бял свят вижда и първият Съвет на адвокатите, а през 2005 година 22 ноември е признат за Ден на българската адвокатура. В навечерието на деня, своеобразен празник на българските адвокати, ще Ви запознаем с адвокат Снежина Спасова. Родена е в Севлиево, завършила е през май 1982 година ловешката немска гимназия „Ернст Телман“, а през 1988 година право в Софийския университет. Като  адвокат е вписана на  04.07.1994 година, като от 1998 година до момента се занимава предимно със семейно право. Миналата година срещу нея е подвигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за продажба на новородени бебета, за което ще ни разкаже откровено в следващия разговор.
 
 
Има ли корупция в съдебната система? Кой е потърпевш от това? Как може да се изкорени корупцията?
 
Ще ви отговоря малко странно на този въпрос, може би провокирана от шокиращата новина за жестоко окървавената вечер на 13 ноември „град на любовта“ Париж, която научих малко преди срещата ни... Да, по мое мнение на редови адвокат, с повече от  20-годишен стаж в професията, корупция в съдебната ни система има, но  лошото е, че тя се крие не само там. Корупцията е с повсеместно плъзнали пипала навсякъде, където има неморални хора, от които по един или друг начин зависят човешки съдби и това не е само наш, български проблем. Той е световен, затова има ежедневни доказателства, включително и последните терористични нападения в емблематичния Париж, един от символите на Европа, зад което стоят интересите на хора-чудовища... Но да не измествам въпросите ви... Естествено, че всички ние страдаме от корупцията в съдебната система по един или друг начин, някой път - пряко, някой път - индиректно, понякога дори и не разбираме за нея. Надяваме се на справедливо правосъдие по даден граждански казус или по предявено обвинение, но то не идва или идва толкова закъсняло във времето, че вече едва ли не е обезсмислено... Корупцията е  толкова многолика, че ако се впуснем в подробности по темата, няма да ни остане време за друга. Честно казано, не знам как би могла да се изкорени корупцията не само в съдебната система, а по принцип, макар че неведнъж съм се замисляла  за това. Аз по рождение съм много позитивен човек. За мен и до ден днешен, въпреки сериозните житейски сътресения, които ме разтресоха в зрялата ми възраст, чашата, в която има до средата вода, винаги е наполовина пълна, а не наполовина празна и въпреки това не съм оптимист в тази посока. Мисля, че корупцията  ще съществува докато свят светува и ако същият този наш свят тръгне да се затрива, вина за това в голяма степен ще има точно тя. Корупцията е смес от власт, пари и липса на морал, така ярко изявени в свръхматериалното и свръхтехнократско днешно време, че за мен, пак повтарям, изкореняването й към момента е утопия. Опитът за ограничението й обаче следва да се поощрява, като лично за мен моралът е ваксината срещу корупцията.   
 
Има ли разлика между работата на адвокатите в София и в провинцията?
 
О, това ми е любим въпрос! Разбира се, че има! И аз намирам основната разлика не само в различната конкуретна среда, в която работим, но и в отношението към нас от страна не само на клиенти, но и на секретари и деловители в Съда, както и на самите съдии. В София да си адвокат е доста стресиращо, да не кажа екстремно, повярвайте ми! От една страна столицата предполага много повече клиенти, но от друга адвокатите тук се прескачаме под път и над път. За да можеш да „оцелееш“ като адвокат тук, са необходими много знания и енергия и изключително здрави нерви. Както често обичам да казвам, адвокатската професия е слугинаж в полза на хората, затова и не всеки юрист може да работи като адвокат. Имам много приятели магистрати, които често са ми  казвали: „Не си представям, че мога  да бъда адвокат. Свикнал/а съм аз да тропам по масата, а не да ми тропат на мен“. Лично познавам колеги магистрати, които направиха опит да  работят като адвокати, но не им се получи и се върнаха обратно на работните места със  сигурните си заплати. Много често отношението  към нас, адвокатите в София от страна на съдии и технически персонал в Съда не засвидетелства нужното уважение, каквото уж ни се следва по закон, съгл.чл.29, ал.1 от Закона за адвокатурата: „Пред съда, органите на досъдебно производство, административните органи и други служби в страната адвокатът е приравнен със съдията по отношение на дължимото му уважение и му се дължи съдействие като на съдия.“. Затова винаги ми е било удоволствие да ходя по дела извън София, защото всеки път съм усещала точно това уважение, което има предвид Законът. Донякъде си обяснявам това и с по-малкото дела, които се гледат в тези съдилища, макар че уважението не би следвало да е функция от натовареността на съответния съд или съдебен състав.
 
  
Относно многото млади хора, които учат Право, има ли нужда от промени в юридическото образование с цел по-квалифицирани кадри и адекватна оценка на тяхната подготвеност?
 
На този въпрос ще Ви отговоря на база на това, което знам от децата на приятели, които скоро завършиха право или все още следват, било в СУ „Св.Климент Охридски“, било в НБУ, било във ВТУ или другаде. Не мисля, че юридическото образование в който е да е ВУЗ следва кардинално да се промени, а по-скоро би трябвало да се ограничи броят на студентите. Наистина ежегодно се бълват юридически кадри, имам усещането, че едва ли не всеки трети човек у нас е юрист и затова неслучайно количеството на новите колеги е за сметка на тяхното качество. Доколкото мога правилно да се ориентирам в реалността, свързана с настоящото юридическо образование, проблемите не са в самите програми за обучение, а по-скоро в начина и системата на оценяване, респективно на вземане на изпити. Това обаче си е мое субективно мнение, породено от това, че все по-често, за съжаление, се натъквам в работата си на некомпетенти млади колеги, на които обаче никак не им липсва самочувствие.
 
 
Разкажете ми нещо за себе си  
 
Аз съм родена в Севлиево, завършила съм през май 1982 година ловешката немска гимназия „Ернст Телман“, а през 1988 година право в Софийския университет. Имам две големи деца - Борислав на 25 години и Василена на 21 години, които обаче категорично не пожелаха да поемат по моя път. И подозирам защо... Докато те  растяха, аз бях вечно търчащата от сутрин до вечер майка, с консултации и през почивните дни. Когато беше на 10 години, синът ми трябваше да нарисува в час по изобразително изкуство рисунка на тема „Моето семейство“. До ден днешен тя е пред очите ми. На тази негова рисунка аз стоях пред настолния  компютър вкъщи, с допрени два телефона до ушите ми - мобилен и стационарен, и от устата ми като в комикси излизаха надписи с думи към мои клиенти, започващи от 07.00 часа сутринта и свършващи с моя реплика към полунощ: "Боже, писна ми, няма ли край...". А не знам дали знаете, че при спор за родителски права, когато се допусне съответна психологическа  експертиза, вещите лица карат детето да рисува определени рисунки, по които после те правят и изводите си според поставените задачи на експертизата... Та, може би още тогава съм успяла да демотивирам сина ми да стане юрист.
От 1998 година до момента се занимавам предимно със семейно право и след толкова години работа вече имам самочувствието, че съм доста "в час" с тази материя.    
 
Кои са най-големите трудности, с които се сблъсквате при работата си в съда и в системата като цяло?
 
Може би защото съм адвокат в София и то с тясна специализация семейно право ,т.е. по дела за  разводи, осиновявания, спор за родителски права, издръжки, заместващи съгласия за пътуване в чужбина, промяна на имена, разрешения за малолетни и непълнолетни лица, и т.н,  не се оплаквам от липса на работа ни най-малко. Аз съм много отговорен човек, с възрожденско съзнание, както ме бъзикат приятели, защитавам интересите на клиентите си все едно, че са мои лични. Според част от колегите ми това мое неформално отношение към клиентите ми, с повечето от които дори се сприятелявам, по-скоро ми пречи в работата, отколкото ми помага, но аз не мисля занапред да се променям, включително и след повдигнатото срещу мен абсурдно обвинение от август миналата година за участие в организирана престъпна група за продажба новородени бебета, което обвинение прокурорски услужливо и „грабващо вниманието“ на хората в различни сайтове в интернет, ми се отразиха година по-късно, омаскарявайки името ми на човек и адвокат, градено с години... Може би затова на фона на цялата тази заляла ме помия, миналогодишната ми номинация за жена - адвокат на годината 2014  ми дойде като мехлем, защото ми показа, че има хора, които са оценили по достойнство труда ми, различни от тези, които съзират в мои юридически   консултации за осиновявания /законово допустими, но не често срещани и „по осиновителната матрица“/ престъпления, а не желанието на адвоката специалист в материята да помогне на клиентите си в конкретиката на техния казус. Съвестта ми е кристално чиста. Всеки, който ме познава, първоначално се разсмива на глас при тази новина, после чак се замисля колко страшно всъщност е това обвинение срещу мен... Но това също са рискове на професията! И то смея да кажа на работещите адвокати, които сме се доказали по един или друг начин, и които може би  пречим със знанията си на някой друг да постигне конкретни цели.     
Колегите, които отдавна сме адвокати, ежедневно вече си коментираме при срещи, че да работим тази професия става все по-стресиращо и неблагодарно - бавно и тромаво правораздаване, липса на знания или още по-страшно - полузнание във всички звена от системата. Влагаме неимоверно много нерви за справки, коректно връчване на призовки, ежедневно контактуване с деловодители.  Лошото е, че част от клиентите ми не могат да разберат, че голямото забавяне във времето на част от делата в повечето случаи не е по вина на адвоката, а е съвкупност от най-различни обстоятелства - криещи се от правосъдието ответници, формални законови процедури, които трябва да бъдат изпълнени, преди да се пристъпи към следващо процесуално действие, броящите се на пръстите на двете ми ръце съдии, правораздаващи по семейни дела за близо двумилионна София... Аз говоря за моите си дела, по които съм специалист. Та, в такива случаи ние, адвокатите, сме между чука и наковалнята и обираме всички видове негативи - и от клиентите, които рядко съзират собствена вина за дадена ситуация, защото много  по-лесно е тя да е на адвоката, и от съда.
 
 
Мислите ли, че заплащането ви е адекватно на това при колегите ви в чужбина?
 
И на този Ви въпрос считам отговора си за предвидим. Разбира се, че не...
Но докато не дойде времето, когато всеки бъдещ клиент свикне, че след едночасова консултация с адвокат не трябва да пита: „Дължа ли Ви нещо?“, а „Колко Ви дължа?“ и отношението към нашия интелектуален труд да е такова като към тежък физически труд, такива ще са и адвокатските хонорари. Адвокатският труд е специализиран и много изтощителен. И определено мога да кажа, че са малък процент колегите, които „дерат кожа“ на клиентите си. Уверявам ви, включително и от личен опит, че са пъти повече адвокатите, които не могат да си вземат дори и минималните по адвокатската ни тарифа хонорари, които след всички видове удръжки са направо смешни. Искам да подчертая и това, че за хората, които доказано не могат да си позволят поради липса на средства адвокатска защита, от години съществува институтът на правната помощ в България, тоест помислено е и за тях.
Знаете ли, на моменти искрено се забавлявам с клиенти - българи, живеещи от години в чужбина. Повечето от тях като правило ме юрват за срещи през почивните дни или през ваканциите, когато са си дошли в България и когато на тях, а не на мен, им е удобно. Споделят ми надълго и нашироко проблемите си,като ми казват, че са дошли при мен на консултация, защото в държавата, в която живеят, тази консултация им излиза твърде скъпо. После стават, благодарят ми сърдечно и въобще дори не ме питат струват ли нещо моите приказки и то, пак повтарям, изговорени през почивните дни. Не казвам, че всички българи, живеещи в чужбина и дошли за акъл при мен, са такива,но истината е, че имам доста такива случаи. Та това е отново неглижирано отношение към тежкия ни интелектуален труд.
 
  
Искали ли сте да се откажете и да се занимавате с нещо друго?
 
Малко нескромно звучи, но точно преди 20 години, в далечната 1985 година, станах подгласничка на победителката в конкурса "Най-очарователната студентка" по случай 8 март на вестник "Студентска трибуна". Когато отидох да си получа наградата от редакцията, набързо ми взеха и едно интервю, което скоро ми попадна в ръцете. Тогава на въпроса как виждам бъдещето си като юрист категорично съм отговорила: помагайки на майки, деца, на хора с неравностойно положение, решаването на проблемите на които не е свързано с високи хонорари, но пък носи голямо професионално удовлетворение. Казала съм това, когато съм била студентка втори курс по право. Направо съм си погледнала в бъдещето! Щастлива съм, че правя точно това вече близо 20 години и бих се радвала да продължа да го правя, докато съм с акъла си, защото се знае приказката, че няма пенсиониран адвокат - или същият се е умопомрачил, да не кажа мръднал, или малко е поумрял, с чувство за хумор.  
 
Юлия Маринова
 

 

Коментари
Д.Савчев
Дата на публикуване: 22.11.2015 00:34:58
До тук всичко е вярно.Но кой ще даде отговор на въпроса:Колко от нашите съдии вече са \"опраскани\"?
Колко от нашите съдии вече са \\\"опраскани\\\"?
Дата на публикуване: 22.11.2015 19:27:37
Колко от нашите съдии вече са \\\"опраскани\\\"?
Цанка Войкова
Дата на публикуване: 25.11.2015 01:33:05
Познавам лично адвокат Снежина Спасова и най-отговорно твърдя,че това е най-прекрасният човек и добър адвокат, който някога съм срещала.Винаги е позитивна, усмихната и в полза на обществото.Раздава се от сърце за хората.А тези обвинения срещу нея от миналата година са просто абсурдни.Всеки, който я познава или е търсил услугите й би споделил моето мнение.Снежи, с малко закъснение-Честит професионален празник! Искрено ти желая да останеш такава, каквато си и да имаш още много успехи в твоята нелека, но благородна професия! Запази усмивката си! Ти го можеш. :)
Всела Кирилова
Дата на публикуване: 10.12.2015 12:45:02
Чудесно интервю за наистина прекрасен човек и наѝ- вярното е/ цитирам/,, Аз съм много отговорен човек, с възрожденско съзнание, както ме бъзикат приятели, защитавам интересите на клиентите си все едно, че са мои лични.,,Благодаря,че те има Снежи
CMeXyPkO
Дата на публикуване: 25.03.2016 13:24:04
опораскана
Йордан М.
Дата на публикуване: 29.05.2016 01:03:18
Днес имах щастието да се запозная със Снежина и, въпреки че защитава не мен, а отсрещната страна, я намирам за изключително достоен и почтен човек.
Доволна
Дата на публикуване: 29.05.2016 07:07:49
Ползвам услугите на адвокатката.
Искам обаче да й направя подарък за рождения ден. Да знаете кога е? Искам да й изпратя букет цветя в кантората. Тя заслужава!
Любопитен
Дата на публикуване: 29.05.2016 10:13:42
От кога адвокатите започнаха да приемат цветя? Мислех си, че работят само с финикийски знаци! Тури и едни бонбони с кола и кутийка кафе и ще стане като за доктор!
Ваня Тодорова
Дата на публикуване: 02.09.2016 17:30:12
Любопитен, не познаваш тази жена- тя е първо Човек, а после адвокат.. Тя би се зарадвала от цяло сърце на цветята, въпреки че със сигурност има нужда и от пари, както всеки човек..Но определено ще засияе, когато получи букета!
Ирина Иванова
Дата на публикуване: 02.09.2016 17:34:23
Разплаках се, докато четох..Толкова е истинска тази жена! Човек с ГОЛЯМО Сърце!
Ваня..Ирина
Дата на публикуване: 02.09.2016 21:20:08
Една и съща кифла и платена клакьорка! Блудкаво, отвратително, гадно...
Йордан Йорданов
Дата на публикуване: 03.11.2016 07:15:49
Богомил Манчев се оттегли от \"Риск Инженеринг\"

Прехвърлил е дела си и управлението на своята партньорка Нели Беширова

13:45 | 02 ноември 2016 | 5 коментара

Богомил Манчев и Нели Беширова


Богомил Манчев се оттегли от компанията \"Риск Инженеринг\", прехвърляйки своя 85-процентов дял на своята партньорка в бизнеса и в живота Нели Беширова. Досега двамата заедно представляваха дружеството, което е един от най-големите изпълнители на обществени поръчки в АЕЦ \"Козлодуй\", а през последните години развива и успешен бизнес в чужбина. Промяната на обстоятелствата е вписана в Търговския регистър.

Според запознати, причината за тези действия е здравословното състояние на Манчев, което налага лечение в чужбина.

На извънредно общо събрание на дружеството, състояло се на 27 октомври 2016 г., акционерите са решили да освободят като председател на Съвета на директорите Манчев и на негово място като член влиза Манол Чакъров. От публикуваното извлечение на книгата на акционерите става ясно, че вече мажоритарен собственик на \"Риск Инженеринг\" с 9 хил. броя акции е Нели Беширова. Тя стана представител на компанията заедно с Богомил Манчев през октомври 2013 г., но вече ядреният експерт не присъства в ръководството на компанията.

\"Риск Инженеринг\" от години работи по поръчки на АЕЦ \"Козлодуй\", но името й стана особено популярно покрай проекта за строеж на АЕЦ \"Белене\", където компанията беше подизпълнител на архитект-инженера на проекта – \"УорлиПарсънс\". От изнесени през 2013 г. данни стана ясно, че инженеринговият консултант е получил за съветите си по ядрения проект 177 766 142.88 евро, а се дължат още над 26 млн. евро.

Манчев, който е председател на Българския ядрен форум Булатом, влезе в светлината на прожекторите, когато през септември 2103 г. офисът на \"Риск Инженеринг\" стана обект на акция на ДАНС, МВР и прокуратурата. Манчев се размина тогава с арест, тъй като не бе в България, но заради подозрения за длъжностно присвояване бяха задържани бившите директорите на НЕК Иво Лефтеров и Крум Анастасов.Тогава те двамата, Манчев и управителят на \"УорлиПарсънс\" Събин Събинов получиха обвинения за длъжностно присвояване на 8.6 млн. лв. по проекта \"Белене\". Манчев обяви, че целта е да му се отнеме ядрения бизнес и макар така и да не каза кой стои зад атаката, даваше да се разбере, че това е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Манчев трябваше да плати рекордна парична гаранция от 1 млн. лв., която впоследствие беше намалена наполовина. По-късно обвиненията срещу Манчев и Събинов бяха свалени заради липса на престъпление.

В момента \"Риск Инженеринг\" работи заедно с руската \"Русатом Сървис\" по изследването на техническото състояние на VI блок на АЕЦ \"Козлодуй\" и проучване на възможността за удължаването на живота на реактора с още 30 години.

Новият представител и мажоритарен собственик на \"Риск Инженеринг\" Нели Беширова, която е гражданин на Великобритания, участва в управлението и на други фирми на Манчев, съобщава вестник \"Капитал Дейли\" по повод промените в дружеството. Сред дружествата са \"Еко ризортс\", която изгражда луксозен жилищен комплекс в \"Банкя\", както и \"Ривърсайд резиденшъл парк\", която трябваше да изгради жилищен комплекс за работещите в бъдещата АЕЦ \"Белене\", но е във фалит.

Беширова има и няколко самостоятелни фирми. Една от тях е търговецът на електроенергия \"Енекод\", която е създадена през 2015 г. и в която тя държи мажоритарен дял. Партньорката на Манчев е изпълнителен директор и на регистрираната във Великобритания NVL, която през 2015 г. спечели процедурата на ТЕЦ \"Марица Изток 2\" за набавянето на квоти за вредни емисии за централата и срещу това получава електроенергия. Беширова има участие и в фирмата \"Кедхен\" (предишно наименование \"Ню енерджи салюшън\") и участва в управлението на фондация \"Нели Кристу\" и в \"Дъ емпайър\", която се води собственост на Олуин Антъни Силвестър, сочи още справката на изданието.

Трийсет и девет годишната Беширова е дъщеря на бившия кмет на община Неделино Стоян Беширов, който през 2015 г. беше отстранен от поста заради обвинение за извършено престъпление по служба, свързано с обществена поръчка за 900 хил. лв., става ясно от информация в регионални сайтове.

С \"Риск инженеринг\" се свързват и търговците на електроенергия \"Енергийна финансова група\" (с приходи от 194 млн. лв. за 2015 г. и загуба от 7.3 млн. лв.) и \"Аркадия сървисис\" (приходи от 141 млн. лв. за 2015 г. и печалба от 1.5 млн. лв.), допълва \"Капитал\".

\"Риск инженеринг\" има 15 дъщерни дружества, част от които в сферата на възобновяемата енергия, други - занимаващи се със строителство. В групата е и \"Заводски строежи – Козлодуй\" за строително-монтажни дейности. Дъщерна на \"Риск инженеринг\" е и \"Елком 2008\", която е специализира в проектирането на телекомуникационни проекти в областта на енергетиката. Публикуваният финансов отчет на \"Риск инженеринг\" обаче е индивидуален и няма консолидирани данни. Засега Манчев не е излизал от управлението на повечето дружества.
.........................
Дата на публикуване: 22.11.2016 18:37:55
може ли номера за контакти на Снежина СпасоваКоментирай

Име

E-mail

Коментирай

Запознах се с условиятa за писане на коментари

* Сайтът не носи отговорност за публикуваните читателски коментари

ВИЖ TV

РАДИО "РИВЪР ФМ" - ТВОЯТ РИТЪМ!

TV програма
В момента програмата на Виж ТВ се актуализира. В най-скоро време ще бъде достъпна и на www.kozloduy-bg.info


Изтеглете вестника в .pdf формат.