Мирослава Каменовска: Сърцето на художника е неговата палитра

03.11.2015
7 коментара | коментирай
Мирослава Каменовска: Сърцето на художника е неговата палитра

Ателие... дом... бяло платно... палитра с багри... колко малко е нужно на художника!

Днес на празника на българския артист с четка, ще бродим из дебрите на необятната творческа натура. Дали рисуването е призвание, възможност да изживеем живота си по един невъзможен начин или занаят, ще се опитаме да открием отговора на този въпрос с художничката Мирослава Каменовска.

 

Щрих след щрих- цял живот

 

Още от крехка детска възраст, макар и неосъзнато тя е проявявала интерес към рисуването. "В къщи са запазени още първите ми драскулки от 3 годишна. И не съм спирала да се занимавам с това, въпреки че има хора, които биха го сметнали за безсмислено, за губене на време. Биха казали те там драскат, нищо не правят. Не е така. За много хора това е начин на живот", разказва Каменовска. Тя е точно като типичните художници, от онези - от старите времена, когато хората на изкуството са гледали живота романтично, по детски наивно. От онези - истинските, с чистите души! Мирослава Каменовска е категорична, че не правилата и техниките в рисуването са важни, а вдъхновението, защото първото се научава в процеса на обучение, но няма ли ги чувствата, емоциите, удоволствието от смесването на багрите, то и изобразеното на платното няма да радва окото на зрителя. "Лично мен доброто, усмивката и положителните хора ме вдъхновяват, но в същото време и моменти от ежедневието, които се случват могат да повлияят на дадена творба да бъде нарисувана", споделя творецът с четката. Креативността според нея е едно от най-важните качества за всеки творец. Тя пък от своя страна, е повлияна от личността на художника, "защото всеки един излива своите чувства, своите емоции върху листа. Повечето художници не са литератори, за да пишат или да се изразяват посредством словото, те се изразяват върху листа". Българинът върху бялото платно на Мирослава би бил "едно тъжно, угрижено същество, което е заобиколено от стрес". Макар и в момента да би нарисувала сънародниците си в сиви нюанси, тя гледа към бъдещето с надеждата за промяна. Може би, тази промяна ще дойде, ако се вгледаме в родовата си памет, а принадлежността си към дадена нация можем да открием не само в характерните ни песни, приказки и народни носии, но и посредством картините. Очите са прозорец към душата, са казали прадедите ни, но картините ни пък са огледало на бита и радостите ни, бих допълнила. "В много картини на български художници проличава поминъка. Там са изобразени много сцени от бита, както и национални костюми, весели или угрижени лица, мегдана, седянката и всичко това мисля, че през вековете е отразено в картините и е останало за поколенията", коментира Каменовска.

 

Няма грозна картина

 

 Предавайки, своите чувства авторите на картини понякога остават неразбрани, а хората ги делят на добри творци и на не толкова добри. Макар и някои платна да изглеждат неразбираеми за зрителя, Мирослава е категорична, че "няма грозна картина, няма такава, която да не е хубава. Има картина, която въздейства на някого и такава, която не го грабва с нищо". Вкусът на българина пък тя не може да конкретизира, защото той се води от това къде иска да постави картината - в офиса или в дома, както и как е аранжирал мястото. За съжаление, по-голямата част от населението, разтревожено от битовизмите, препечелвайки за прехраната си не може да си позволи да закупи произведение на изкуството. Изложби също рядко посещава сънародника ни, "може би защото се притеснява, че не знае как да се държи сред художниците". Надеждите на Мирослава са свързани именно с популяризирането на изобразителното изкуство сред обикновените хора, иска й се дори и да не закупуват картини, да бъдат по-запознати, "защото художникът има нужда да покаже това, което прави. За съжаление, много млади художници нямат възможността да направят своя изложба, нямат възможността и да си набавят необходимите материали и просто изоставят това си призвание заради битовизми".  Сред по- заможните българи пък се шири практиката да се сдобиват с произведения на изкуството не по свой вкус, а посредством дизайнери, които са извършили избора вместо тях.

Животът е изкуство

 

Макар и понякога съдбата на художника да не е лека, то Мирослава успява да пребори дори и отчаянието, когато то се появи, "защото за някои хора живота е храна, а за мен е по-скоро изкуство. Когато съм тъжна мога да рисувам и така да добия сили за ново предизвикателство. Когато съм ядосана също мога да се успокоя по този начин". Младата художничка споделя, че в периода на обучението си е била много заинтригувана от Густав Климт и деликатно се е опитвала да открадне някои моменти от негови творби, като ги е претворявала в нейни. Категорична е обаче, че с времето тези подражания се изпускат, а истинският творец успява да открие своя път и вече няма нужда от водач. Мирослава Каменовска води ателие за художници към Дома на енергетика, което е посещавано както от малчугани, така и от кандидат-студенти. Начинаещите художници пък имат възможността не само да рисуват по предварително подадени теми, но и да дават идеи, за това какво искат да рисуват. По този начин те се ангажират и тяхната творческа мисъл се развива. "Всяко едно от децата има своите специфики и затруднения, които трябва да гоним, но аз мисля, че когато научаваш повече, се страхуваш и повече да не сбъркаш. Колкото по-малко знае едно дете, толкова по-свободно твори. Може би трудностите идват с познанието", споделя художничката. Българинът е казал музикант къща не храни, но поговорката би могла да бъде перифразирана за всеки един вид творческо занимание, за това и да бъдеш художник не е професия, а призвание. С допирът си до бялото платно и четката художникът по-скоро задоволява своите вътрешни потребности да рисува и да изразява себе си.

Яница Марова

 

 

    

Коментари
Росица Бъчварова
Дата на публикуване: 03.11.2015 12:23:13
Честит Празник на Г-жа Каменовска. Нека е все така лъчезарна и обичана от децата.
мама
Дата на публикуване: 03.11.2015 16:41:41
Честит празник! Прекланяме се пред таланта ти! Целуваме отново ръцете ти и ти желаем вдъхновение, спокойствие и любов! Обичаме те!
ВУЙНАК
Дата на публикуване: 04.11.2015 06:02:17
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ
!
Дата на публикуване: 04.11.2015 13:53:35
Браво!
?
Дата на публикуване: 05.11.2015 13:10:56
Вижда се таланта,но да бяхте публикували малко снимки на творчеството.Това липсва на тази статия.
^^^
Дата на публикуване: 05.11.2015 15:04:42
Тя е и чудесен педагог. Децата посещават с голямо удоволствие уроците по рисуване и правят прекрасни изложби
Емил Младенов
Дата на публикуване: 05.11.2015 15:32:14
До автора на текста (Яница Марова):
Поправете името на художника - Густав КлиМт, а не КлиНт.


Коментирай

Име

E-mail

Коментирай

Запознах се с условиятa за писане на коментари

* Сайтът не носи отговорност за публикуваните читателски коментари

ВИЖ TV

РАДИО "РИВЪР ФМ" - ТВОЯТ РИТЪМ!

TV програма
В момента програмата на Виж ТВ се актуализира. В най-скоро време ще бъде достъпна и на www.kozloduy-bg.info


Изтеглете вестника в .pdf формат.