Крум Крумов в разговор за Козлодуй, Нововоронеж и още нещо...

26.10.2014
16 коментара | коментирай
Крум Крумов в разговор за Козлодуй, Нововоронеж и още нещо...

Крум Маринов Крумов е роден в Козлодуй. Като млад започва работа към Българско речно плаване - Русе, а след това и пристанища Бургас и Созопол. Намира изгората си тук, в България. Тя е с руска кръв и е част от групата съветски специалисти в АЕЦ „Козлодуй”. Сключват брак и уж „за малко“ заминават за Русия, но остават там за цял живот. Всяко лято обаче за отпуската той и семейството му идват в България. Прекарват почти цяло лято тук. Харесва им, синовете му се гордеят, че имат българска кръв и признават, че българската кухня е страхотна. Започваме разговора с него с идеята да сподели за нас какво е да си енергетик в друга държава.

Как се случи така, че започнахте работа в руска централа, при условие, че има такава в родния Ви град?
По принцип преди АЕЦ винаги съм работил по дейности, свързани с водата. Първо съм заклет рибар и второ бях моряк в Русе, Бургас и Созопол. В Козлодуй обаче се запознах с бъдещата си съпруга, която беше тук за кратко, като експерт. Сключихме брак и тя настоя да заминем за Русия, където са родителите й. Така и стана. Заминахме за Нововоронеж /или Воронеж, както му викат руснаците/. Там има централа, подобна на нашата. Завърших един специализиран техникум и започнах работа като механик. Работих това цели 35 години, докато не се пенсионирах.

Какво представлява воронежката АЕЦ?
„АЕЦ Козлодуй” и „АЕЦ-Воронеж” си приличат по устройство много. Тя е с 5 блока и се води експериментална централа. Винаги първо там се монтират реактори за тестиране, а след това се доставят на други централи. Това е така, защото се смята, че воронежките специалисти са едни от най-висококвалифицираните в света. В момента там има 3 действащи блока. Два от тях са като 3-ти и 4-ти тук, а другият е хилядник, но с две турбини. Скоро /септември 2014 г. и пролетта на 2015 г./ предстои обаче пускането на още два нови блока по 1 200 MW. Те - 6ти и 7-ми - са изключително съвременни и имат много хитра система на охлаждане. И двата ще се охлаждат само с една кула. При евентуална авария, не дай си Боже, горивото се събира в специални приспособления и не отива в земята и околната среда. 3-ти блок във Воронеж е пуснат през 1972 година, а на следващата е пуснат и 4-ти. Там са изведени от експлоатация само първите два блока, а тук в България са четири.

След като твърдите, че си приличат, защо тук изведохме повече блокове, отколкото в Нововоронеж?
Нямам обяснение защо 3-ти и 4-ти блок са извън строя. Можеха да работят вероятно още 20 години. Мисля, че се бърза с извеждането им от експлоатация. За 1-ви и 2-ри блок е добре. И там, и тук те бяха и малки, и остарели. Специално аз 10 години участвах в извеждането на тамошните малки блокове, които бяха дори по-малки от нашите тук. Работата по демонтирането им започна през 1986 година и продължава и до сега. Лично мое мнение е, че тук политиците се намесиха неправилно. Няма значение, че работя в централа в друга държава. В енергийния сектор всеки месец се получава международен бюлетин, затова съм запознат прекрасно със състоянието на малките блокове в Козлодуй и твърдя, че при добро желание те все още могат да бъдат спасени.

Да не намеквате, че тук енергетиката е зависима? Как се управлява този сектор в Русия?
Като първо правило, директор на една ядрена централа трябва да бъде специалист и никой друг. Директорът трябва да разбира какво точно ръководи. Специалистите в този сектор не трябва да са зависими от политиката или от настроението на някоя личност. Дори генерал Пиночет, който е бил много жесток, никога не си е позволявал да пипа в икономиката на Чили.  Енергетиката в Русия е корпорация, а атомните централи са събрани в концерн – „Росенергоатом”. Те не зависят от политиката, те работят за развитието на сектора, без да се позволява каквато и да е друга намеса от лица, които не разбират. В който и да било сектор и по-специално в ядрения не бива да се назначават хора от дадени директори само защото са роднини. Това би довело до риск. Аз имам двама сина. Единият е инженер физик, но той не е назначен директно на висока длъжност. Той започна работа в централата като майстор по покривите.  След това започна шлосер, после в лаборатория „Вибрации“, а сега в момента е водещ специалист в „Служба технически контрол“. Другият ми син е заместник-началник в сектор – реконструкция и модернизация на атомната централа. С гордост мога да кажа, че и двамата завършиха с отличие най-добрите руски университети в тази област. Там няма отделно предприятие за извеждане от експлоатация. Всичко се прави само с позволението на централата. Тя може да потърси помощта на други фирми, но те работят само ако АЕЦ позволи. Например ако АЕЦ достави суровини, фирмата работи, ако ли не, не работи.

Нововоронеж и Козлодуй. Можем ли да направим съпоставка между двете атомни градчета?
Градът е с население около 40 хил. души. Повече е от тукашното, но пък Козлодуй е по-голям на територия. Воронеж е по-компактен. Покрай градчето минава река Дон. Бих казал, че Воронеж си е градче на енергетици. По-голямата част от жителите са заети в тази област. За разлика от тук обаче там са малко по-образовани на тема енергетика. Имам предвид цивилните граждани. Дори и да не работят в тази сфера, те са наясно с нещата и не се страхуват от развитието на атомната енергетика. Тук като че ли малко се спекулира със страха на хората от радиация. Ако обикновеният гражданин чете правилната литература и се образова, вероятно секторът ще е по-спокоен. И Козлодуй, и Воронеж са атомни градчета, но там градът е много чист. Навсякъде има борови гори. В Козлодуй пък в самия град има повече зеленина, за разлика от там. Въпреки че по средата на града има естествен парк, във Воронеж се виждат повече бетонните постройки. Смятам за основна грешка това, че тук толкова години има разправии между централа и местна власт, което се отразява зле на града, той не се развива. Все пак АЕЦ е най-големият данъкоплатец, би трябвало да има глас в развитието на Козлодуй, но не е така. Смятам, че е грешка на администрацията на града. Там директорът на централата има водеща роля във взетите решения от тамошната администрация. Сега с пари от централата се обновяват площади, осъвременяват се дворове, но парите са отпуснати именно за това, а не за нещо друго, което решава кметството.

България често се „двоуми“ по различни енергийни проекти, например „Белене“. Като енергетик имате ли мнение по въпроса?
По мое мнение, което не е задължително да се взима под внимание разбира се, в Белене като че ли не е най-доброто място за АЕЦ, но пък след като се дадоха толкова много пари, все пак трябваше да се построи. Не бе нужно да се загубят толкова много пари. Още повече и двата реактора бяха готови. Единият от тях в момента работи в Калининската централа, ако не ме лъже паметта. И двата реактора са били заплатени от България, и двата са 1000-мегаватови и са по-добри от тези на „Уестингхаус”. Странното е, че това е фирма, която никога не е строила атомни централи след аварията в американската централа Три Майл Айлънд. Там беше фирма „Уестингхаус”, а аварията е най-голямата след Чернобил. Нямам обяснение защо ние избрахме американски тип реактор. Факт е дори, че малките реактори тип ВВЕР-440, като нашите 3-ти и 4-ти, са най-добрите в света.

Говори ли се за България в Русия?
Говори се, да. Най-вече се чудят тук разбираме ли какво правим. Особено за ядрената енергетика, там се чудят защо трябва да се отървеш от два работещи блока, за да построиш нови два. Някои смятат, че е направено в изгода на румънската централа, в която има френски интереси, но която често не може да работи, тъй като е построена на неудобно място. Зависи от нивото на Дунав, а самата централа работи на тежка вода. Имам един приятел французин – Жан Луи Бло. Той казваше следното нещо: „В света има две централи - финландската „Лувиза” -  най-безопасната и „АЕЦ Козлодуй” - естетически най-издържаната в света. Нищо, че съм французин, на нашите централи доверие нямам“.

А можем ли да направим съпоставка между бивша и настояща държава от Източния блок? Например администрация, управление, заплати. Казахте, че сте пенсионер, не сте ли много млад за пенсия?
Хората с първа категория труд се пенсионират така. Жените на 45 години, а мъжете на 50. За пенсионерите от ядрения сектор има облекчения. Например те заплащат половината от сметките за вода и ток. Когато се разболее човек получава или безплатни лекарства, или средствата се осребряват и той да закупува лекарства по желание. Градският транспорт е безплатен за пенсионерите. Всички пенсионери, работили в атомни централи, се поддържат от ядрения концерн. Аз, освен пенсията, която получавам от държавата, имам и допълнителна отпускана от ядрения концерн, която пенсия ще получавам 15 години. Всяка година, ако се разболее човек, му се отпускат около 700-800 лева за подпомагане на лечението. Там всеки гражданин се застрахова от държавата. Издава му се ето такава полица /на снимката по-долу/. Държавата внася здравна и пенсионна застраховка. По желание вече всеки гражданин може да подпомага полицата си с допълнително осигуряване. Можеш да внасяш допълнително за пенсия, но при случай на смърт, парите остават за децата, не се губят. Медицинска полица ми позволява, когато се разболея в друг град, да ме лекуват там. Просто я показвам. Ако искам да съм на платено лечение, отивам на касата в болницата, поглеждам ценоразписа, избирам си доктор и посещавам кабинета му. Няма личен лекар, няма здравни пътеки, няма здравна каса. Всяка година има индексация на пенсиите с 10%, това за мен значи допълнителни около 50 лева. Заплатата ми като механик бе около 2000 лв., но освен това получавам за вредност, вечерен труд, нощен труд. Данъкът върху заплатата е 13%, като от него по-голямата част отива за поддържане на личните нужди на човека. В Русия се плаща само пътен данък – моят е около 80 лева годишно. Русия е президентска република. Не съм голям привърженик на Путин, но трябва да признаем, че той стабилизира държавата. Първо направи така, че заплатите и пенсиите да се получават на време и всяка година да има индексация спрямо инфлацията. Успя да се справи с олигарсите. По мое виждане и за България ще е добре да е президентска република, но той трябва да се избира директно от народа, не от парламента. Има един израз – колективното решение води до колективна безотговорност. Няма кого да виниш. Опозицията в Русия има конструктивен характер. Когато президентът греши – те опонират, но когато взима удачни решения, те го подкрепят. Тук в България не виждам конструктивна опозиция. Преди 15-20 години средното образование в България беше на 50% по-високо ниво от това, в Русия. А студентите ни излизаха добри специалисти. За жалост това лято чух, че тук университетите приемали и с двойки, защото имало повече свободни места, от колкото кандидат-студенти. В Русия само малка част от данъците отиват за държавата, всичко останало си остава в областта, за нейното развитие. По-богатите внасят повече пари в държавния бюджет. В Якутия например се добиват диаманти, злато, сребро, нефт, платина, редно е тя да внася повече. Тоест има области донори, има и такива, по-бедни, които получават помощ от държавния бюджет.

Как ще коментирате работата на полицията, битовата престъпност?
Разбира се, има престъпност и там, но тук хората страдат повече от нея. Тук има много битова престъпност и проблеми с един особен етнос – циганския. Не знам защо в България се прие на циганите да се казва роми. Думата „ромАле“ означава „народ“. Все едно да се съберем много хора на едно място и един да викне – ей народе /ромАле/ какво става? На запад циганите са джипси, в Русия са цигАне, никой не се сърди, че не му викат ром. Дори има един известен цигански театър - „Ромен“ се казва. Но всички, дори и циганите си му викат „циганския театър”. Дума, която означава народ, не може да означава националност. В България проблемите дойдоха откакто кръстихме циганите роми. Полицията е непоколебима, когато става въпрос за престъпност. Например, ако има информация, че в дадена къща се крие наркодилър, тя предупреждава стопаните да отворят вратата. Ако не отворя, минават директно с БТР-ите.

Не мога да не Ви задам и въпроса за конфликта на Русия с Украйна?
Не, Русия няма конфликт с Украйна, Украйна има конфликт с Русия. Най-лошо е за украинския народ. А и в Русия всяко четвърто семейство поне има роднини в Украйна. И двата народа понасят тежко разразилата се криза. Имам приятел от Западна Украйна, който споделя, че в този край се води страхотна антируска политика. Такава, че дори сестри и братя се разделят. Получава се нещо като България и Македония. Украйна като държава започва да съществува 1922 година. Самият превод на думата означава „в края“, т.е. в покрайнините на Русия. Луганск, Донецк, Харков – това са били територии във Воронежката губерния на Царска Русия. Конфликтът идва от живущите в Западна Украйна. Там не само хората са много различни, но и говорят на различни езици. Разбира се има и сериозна намеса на Америка – техен представител раздаваше хамбургери на „Майдана“. Слушах после изказване на английски лорд в парламента, който каза „Вие може ли да си представите Путин да дойде в Лондон и да раздава сандвичи? Ние как бихме приели това?“.  На „Майдана“ дойдоха нео-фашисти. Те правеха сериозните дрязги. А в Одеса, не знам дали се показа тук, членове на „Прав сектор“ - украинските националисти, в Дома на профсъюзите умишлено запалиха 47 човека. Затворили вратите и не ги пускали да излизат. Тук в медиите малко некоректно се отразяват нещата. Например за Крим. Там не искат отцепване, а федерация в границите на Украйна. Искат определен вид независимост, понеже Крим е богат, има добре развита промишленост.  Те трябва да имат право на глас. Познаваме историята и знаем, че Крим винаги е бил руска територия. През 1954 Хрусчов го подарява на Украйна. Друго грозно нещо което се направи, е, че се подиграха с Киев. Това е толкова красив град. С удоволствие да се разхождаш и да се нагледаш на красиви, величествени здания. А на „Майдана“ дори свинарници докараха. Потъпкаха толкова красота и история. Сегашният президент на Украйна Петро Порошенко е родом от Болград – там живеят само българи. Те му викат предател. Не го харесват. Казват, че е приел фамилията на жена си и е наполовина българин, наполовина украинец. Известен е с прозвището „Шоколадения крал”, тъй като има заводи за захарни изделия – най-големите в Украйна. Той е бизнесмен, не политик. Иначе украинците са хубави хора.

Чуват се теории, за това, че е на път да се прокара нова парична единица – брикс. Има ли вероятност това да е една от причините за украинския конфликт?
Това работи отдавна между страните, сключили споразумението БРИКС, но мога да ви кажа едно. Исторически погледнато, колкото пъти сме обръщали гръб на Русия, толкова пъти България е стигала до национална катастрофа. Нашите деди са се борили да ни освободят от турско робство, а ние сами се набутахме в най-страшното – икономическото.

Тридесет и пет години сте в Русия, успяхте ли да забравите България? Ако не, като каква я помните?
Не! Не съм забравил родината. Обичам България, дори гласувам на избори, когато имам възможност. Треньорът по самбо на Емил – единият ми син, каза „Синът ти много се гордее, че е българин!“. Когато съм в Русия гледам българска телевизия, следя новините. В гаража имам един стар ВЕФ. На него пък хващам Българско Национално Радио. Знаете ли, спомням си детството. Бяхме бедни, но имахме прекрасно детство. Когато в Козлодуй семейство си купи първия телевизор, още нямаше телевизия, а учителката ни в първи клас ни заведе всички, за да видим това чудо на техниката. Когато пък съседи си купиха телевизор, вечер го изнасяха навън и цялата махала се събираше да гледа интересни предавания. Когато бях дете, нямаше дига на Дунав. На мястото на дигата беше нашата къща. Имахме лодка, вързана за подпорна колона отпред. Когато придойдеше водата, ходехме на училище с лодката.
Спомням си още, че в Козлодуй имаше един белогвардеец. Александър Стоянов се казваше. Роден е в градче от Ростовска област. По негова заръка отидох до родния му град, за да намеря роднини, но не открих.Габриела Георгиева


 

Коментари
БРАВО!
Дата на публикуване: 25.10.2014 23:04:25
Много готина статия! БРАВО!
В.Велинова
Дата на публикуване: 26.10.2014 08:28:39
Прекрасна и много поучителна статия! Нямам честта да познавам човека, но го адмирирам за мъдрите думи! Благодаря Ви,уважаеми г-н Крумов! Вие сте доказателство за това,че когато човек е възпитан в обич към Родината, той си остава винаги родолюбец, без значение къде съдбата е определила той да живее и работи!
Контра
Дата на публикуване: 26.10.2014 08:50:47
Този човек е свестен но е повлиян от руската пропаганда.Не е вярно, че Крим е бил винаги руски.Погледнете историята и ще видите.Човека не е разбрал, че през 1944год. Сталин ни е окупирал и са избити десетки хиляди българи.Сталин, не ни е освободил а ни е поробил.Човека говори за Белене, но не знае, че ние имаме излишък на ток?Всяка година плащаме на руснаците над 5милиарда долара за газ и нефт?Украинците си избраха президента Порошенко на първи тур, а той казва че бил предател.Това интервю е откровенна проруска пропаганда.
Граф Дракула
Дата на публикуване: 26.10.2014 10:11:25
Пропаганда си е вярно си е ,но какво можем да направим всичко е за една цел и тя парите.
Игнатова
Дата на публикуване: 26.10.2014 11:27:44
Харесва ми, ерудиран човек. Относно страхливците със зъбати или чепати никове, съм сигурна, че едвали са подавали по-далеч носа си от входната врата, и още по-зле, едва ли са отделяли очи от компютъра, инак щяха да разберат как точно се развиват световните събития. За това България, и най-вече влахундрия трудно би се оправила. Трябва цялостна смяна на местните гени, иначе тежко за българите. Тежко!
Граф Дракула
Дата на публикуване: 26.10.2014 13:28:12
Да трябва им законите на Хан Крум на тези местни ,,гени\".
До Игнатова
Дата на публикуване: 26.10.2014 16:03:30
Ако ги сминиш с русдки ще по-лошо за българия?
Относно страхливците със зъбати или чепати никове до игнатова
Дата на публикуване: 26.10.2014 16:08:07
За гените става на въпрос
Име
Дата на публикуване: 26.10.2014 16:16:22
С катетър ще ги сменяте гените?
име
Дата на публикуване: 26.10.2014 16:24:53
Щото си е бая работа, да не \"засмучете\" нешо друго по-погрешка или заради лекарска небрежност..
@ Контра
Дата на публикуване: 26.10.2014 19:05:13
Изглежда че и вие сте повлиян от някаква пропаганда.
Украйна е обособена като сьветска република през 1922 г от Ленин, преди това тези земи са принадлежали на Русия, Румьния, Словакия, Унгария, Полша. Крим не е бил винаги руски, но от 19 век е. През 60-те години Хрушчов предава Крим за административно управление на УССР, както и да е, но дьржава Украйна сама по себе си или с Крим в историята не е имало.
Бьлгария е окупирана от Сталин след 1944 г - да. Но не забравяйте, че Сталин, Чьрчил и Рузвелт просто са си поделили сферите на влияние, за което можем да благодарим или упрекваме всеки от тях.
Относно излишьците от ток - излишьците са от скьп ток - никой не го купува.Излишьци от евтин ток неможе да има.
Марко Кралимарко
Дата на публикуване: 26.10.2014 19:41:29
Много интересни коментари.
:)
Дата на публикуване: 27.10.2014 01:40:18
Тук пишат украинци. До \"Марко Кралимарко\" - кефиш ме:), ма верно много странни коментари!
Име
Дата на публикуване: 27.10.2014 08:34:08
Уви, така е за нещастие. Елементарните хора пишат странни коментари.
В.Б.
Дата на публикуване: 01.11.2014 13:30:59
Хубава статия и много интересна!
анонимен
Дата на публикуване: 31.01.2017 10:04:00
А защо, имаш излишак на ток? Защото нямаш икономика, а кой я съсипа ?


Коментирай

Име

E-mail

Коментирай

Запознах се с условиятa за писане на коментари

* Сайтът не носи отговорност за публикуваните читателски коментари

ВИЖ TV

РАДИО "РИВЪР ФМ" - ТВОЯТ РИТЪМ!

TV програма
В момента програмата на Виж ТВ се актуализира. В най-скоро време ще бъде достъпна и на www.kozloduy-bg.info


Изтеглете вестника в .pdf формат.