Д-р Хасърджиев: Държавата трябва да има специално отношение към Козлодуй

05.08.2014
7 коментара | коментирай
Д-р Хасърджиев: Държавата трябва да има специално отношение към Козлодуй

Д-р Станимир Хасърджиев е един от основателите и председател на Национална пациентска организация (НПО). Той е посветен на работата си в неправителствения пациентски сектор и в защитата на правата на пациентите от дълги години. Първоначално е главен секретар на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист”, след това става председател на Сдружението. През 2011 г. той е избран за представител на пациентите в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. В периода април 2011 – декември 2013 г. е изпълнителен директор на Европейската асоциация на пациенти с чернодробни заболявания (ELPA). През май 2013 г. д-р Хасърджиев е избран за член на борда на European Patients’ Forum – най-голямото пациентско обединение в Европа.

Какви са последните добри новини в сферата на здравеопазването?*
За нещастие май добри новини няма напоследък, особено на фона на това, че Парламентът се разпуска, нямаме правителство, на всичкото отгоре дупката в бюджета на Здравната каса е по официални изчисления над 330 милиона. По наши, неофициални данни, както и от страна на Лекарския съюз, дупката в бюджета на Здравната каса е половин милиард, така че новините никак не са добри от последните месеци. Лъч надежда в цялата ситуация е, че през октомври ще има нов парламент, ние ще положим всички усилия като пациентска организация да защитим интересите на гражданите. Една от първите задачи на новия парламент е да се реши проблемът с дупката в бюджета на Здравната каса на първо място, но по-важното е, че имаме намерение и стратегия в момента като организация да използваме политическата обстановка и преди избори да проведем една добре структурирана кампания с новите кандидати за политици, включително и политическите дебати, които вече ще се превърнат в традиционни за НПО преди избори, в които да чуем предизборните платформи в частта им „Здравеопазване”, да представим проблемите и да се опитаме да получим от тях ангажимент за това, че тези проблеми ще бъдат решавани. Да се надяваме наистина, че новото правителство ще има възможност реално да започне да прави здравна политика дългосрочно, а не на парче, както досега.

Разкажете с какво се занимава Национална пациентска организация
Целта ни е да обединим пациентското движение в България на хора с различни заболявания, които имат различни проблеми и да се опитаме да отстояваме техните интереси на всички нива в провеждането на здравна политика. Казвам на всички нива, защото здравната политика, слава Богу, не зависи само от българските институции и от болниците или лекарите в България, а здравна политика все повече се прави и на европейско ниво.  НПО защитава пряко интересите на пациентите – към нас постъпват сигнали, различни оплаквания, различни въпроси и запитвания, ако пациентите се нуждаят от някаква помощ или лечение, за нарушени пациентски права. Работата ни преминава и през осъществяването на българското законодателство – НПО като национално представена има всички законови лостове да влияе върху законодателството, работата на институциите. През последните години ставаме все по-активни и на европейско ниво – една от ключовите инициативи в ЕС в момента на пациентското движение се нарича „Европейско партньорство за подобряване на достъпа до качествено здравеопазване в Европа” и всичко това беше инициирано и то стартира от България преди година и половина с една конференция, а в момента вече е на европейско ниво и на път да се създаде голяма коалиция. Имаме голяма подкрепа от страна на европейски институции, на Европейския парламент и да се надяваме, че стъпка по стъпка ще вървим към по-европейско здравеопазване, особено ние, държавите като България и Румъния и другите държави в тежка икономическа ситуация.

Каква е процедурата по подаване на сигнал при някакви нарушения на правата на пациентите? Трябва ли задължително да се излиза с лично име и т.н., при положение, че хората от малките градове могат да си изпатят впоследствие от евентуален сигнал, който са подали – например лично отношение от страна на лекар?
Ние винаги сме проявявали много сериозен респект към правото на човек да подаде, включително и анонимен сигнал. За щастие почти всички хора, които се обръщат към НПО, припознават в наше лице тяхната организация и поне пред нас не са желали да запазят анонимност. Имали сме много случаи, в които при желание от страна на пациентите при анонимен сигнал, а ние затова съществуваме като организация, да можем да придвижим този сигнал от името на цялата организация и да задвижим цялата административна машина там, където е възможно, за да бъде проверен, така че хората се обръщат към нас и поради тази причина – защото не винаги знаят към кого да подадат сигнала, понякога се притесняват да го направят лично, но НПО на практика се опитва всички сигнали да ги насочва към когото е необходимо.

Как се доказва лекарска грешка? Има ли осъден лекар?
Да, има осъдени лекари. Напоследък много по-често чуваме за дела, които завършват в полза на пациентите. Лошото е, че съдебната ни система е крайно неефективна във всичките си аспекти, но що се отнася до здравеопазване по-скоро е изключение тогава, когато пациентът успее да докаже, че са му нарушени правата, отколкото да е нещо, което да се случва редовно. Аз обаче се надявам, че в бъдеще ще има все по-често решения в полза на пациентите, защото това е оздравително за системата. Не защото пациентите се борят срещу лекарите, напротив – нашата задача винаги е била да защитаваме и лекарския интерес, защото пациентите и лекарите са от една и съща страна на системата. Ние смятаме, че за да се подобри качеството на медицинските услуги, за да се подобри и отношението към лекарите и въобще към здравната система, е необходимо тогава, когато наистина има проблеми и нарушения, да бъдат правилно санкционирани, за да може системата да върви към по-добро.

В град като Козлодуй, където има АЕЦ, според Вас необходимо ли е да има по-голям лекарски ресурс и по-специално отношение към болницата?
Категорично в градове, особено където има някакъв друг фактор, например АЕЦ или в Златица, Пирдоп, където има мини, рудници, трябва да има специално отношение на държавата – и към местното население, и повишен контрол въобще, като фактори на външната среда и като възможности за тези хора първо да имат добра профилактика, второ да имат добри медицински услуги, за да може да се следи добре какво е състоянието им. Друг е въпросът, че като че ли няма такъв специален подход на държавата, напоследък все повече се говори за многото болници. Знаете, има голяма концентрация на лечебни заведения в големите градове, лекарите от малките населени места мигрират към големите градове, а от големите градове мигрират към Европа и САЩ. Това несъмнено създава много проблеми и ние неведнъж сме заявявали, че държавата трябва да има специална политика за приоритетните региони – дали регион, в който има някакво предприятие, дали поради това, че е отдалечен, дали поради друга причина. Но приоритетното отношение не означава някой на хартия да напише, че го е направил. Истински приоритет значи първо да си анализирал какви са реалните нужди на населението и второ – да си подсигурил достатъчно ресурси, включително и най-вече може би финансови ресурси, чрез които да подсигуриш тези нужди. Няма друг начин да осигуриш лекари, медицински персонали и апаратура, ако не си подсигурил достатъчно пари и да заинтригуваш тези хора да отидат да работят в този регион. Така само на хартия да казваме, че Козлодуй или отдалечените погранични райони са приоритет, никога няма да бъдат приоритет, докато не видим достатъчно много пари, които да отиват в тези региони, за да може здравеопазването да се развива качествено там.

Преди време кметът на Козлодуй излезе с едно изявление във връзка с изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” и спомена доклад, който е изследвал съдържанието на техногенни радионуклиди в тялото на деца, живеещи в района на АЕЦ „Козлодуй”. Това за вас представлява ли интерес – да проверявате такива сигнали?
Категорично ни е приоритет, за съжаление не познавам ситуацията и не знам какво е имал предвид кметът, нито пък кой е изготвил съответния доклад, но в подобни райони аз смятам, че е необходимост и отговорност и на самите граждани да изискват от администрацията и от властта дори при най-малко съмнение да се правят подобни изследвания и резултатите публично да се оповестяват, защото няма по-лошо нещо от това хората да не знаят какво се случва. Да не припомням ситуацията с аварията в Чернобил, за която дни наред никой не знаеше какво се случва и всъщност това създаде най-големите поражения върху здравето на хората – фактът, че те не знаеха. Затова дори да има някакви нередности, аномалии, хората трябва да знаят, защото те трябва да имат информиран избор за това какво да направят или най-малкото биха могли да бъдат информирани как да се предпазват и да се намалят тези случаи. Аз, в този случай, ако съм на мястото на гражданите и на кмета на Козлодуй, ще изисквам въпросния доклад и ще изисквам този доклад да бъде широко оповестен. Това е право на всички хора, защото в крайна сметка на всички кметове, министри и какви ли още не трябва да им е ясно, че те са там, за да бъдат служители на хората. Те са наети временно от нас и ние плащаме чрез нашите данъци техните заплати и следователно каквото искаме ние, те са длъжни да се съобразят с това и да ни дават най-малкото информация относно това какво правят, така че хората би трябвало да си го искат това.

Има ли подадени сигнали от Козлодуй и региона?
Има от цяла България различни сигнали, така че Козлодуй не прави изключения. В момента не се сещам за конкретен сигнал от там, но със сигурност има и от Козлодуй. Хората общо взето търсят или директно НПО, или нашите представители по региони, но като цялата ни здравна система, нещата не са никак розови и хората се оплакват и се жалват.

Имате ли подкрепа отнякъде? Какви отговорности и надежди ви се възлагат?
Морална подкрепа имаме от всякъде, слава Богу НПО се радва на много широка подкрепа от страна на сродни нам международни организации, както и от страна на местните организации. За властимащите не мога да кажа, че имаме подкрепа, по-скоро те добре осъзнават, че сме непреодолим фактор, както някои политически сили се изразяват. Мисля, че все повече политици разбират, че няма как нещата да се случват в правилната посока, ако не се отчита мнението на пациентите и на гражданите в по-широк смисъл, защото няма как да подобрим системата на здравеопазването, ако не знаем какво всъщност е добра система спрямо тези, за които я правим и които са пациентите. Мисля, че отдавна сме доказали в европейски и световен мащаб, а сега предстои да докажем и в България, че пациентите не са проблемът, те не са пречка, а те са само в помощ на тези, които се опитват и са наети, временно избрани да правят здравна политика. За да бъдат успешни политици, първото нещо, на което трябва да обърнат внимание, е да се научат поне да слушат пациентите и, разбира се, ако могат да ги подкрепят, ще бъде добре дошло. До този момент, ако си говорим за финансова подкрепа, НПО никога не е получавала нито една стотинка от тази държава за толкова години съществуване, дори напротив – ние често сме финансирали различни кампании на Министерството на здравеопазването. С наши средства сме отпечатвали брошури, които сме предоставяли на Министерството на здравеопазването, което е нелепо. Във всяка друга европейска държава пациентите и пациентските организации получават сериозна подкрепа от страна на държавата, защото тези държави отдавна са осъзнали, че пациентите са много сериозен партньор и важен фактор за държавата. Дори в Европейския пациентски форум, където аз имам честта да бъда в борда, получаваме годишно финансиране от Европейската комисия първо за да се гарантира независимостта на Европейския пациентски форум, второ – за да се гарантира това, че тази организация ще има капацитет и ще може да си позволи да наема експерти, да наема юристи и да бъде наистина полезна за работата на цяла Европа и на европейските институции. Тук в България имам усещането и чувството, че често някои хора предпочитат да ни оставят на самоиздръжка или да сме зависими от фармацевтичната индустрия, или да сме уязвими. Както знаете, политиците много често се появяват и казват „Ау, ами те пациентите получават пари от фармакомпаниите и затова скачат като няма лечение”. Не е така първо защото в НПО и в доста други организации се спазват стриктно всички европейски принципи на финансиране, прозрачността – цялото ни финансиране е налично на сайта на НПО, така че никой да не може да зададе въпрос от кого ни идват парите, за какво са и за какво сме ги изхарчили до стотинка. Колкото по-скоро политиците осъзнаят, че сме ключов партньор и трябва да ни подпомагат, толкова по-добре за всички ни.


Юлия Димитрова

* Интервюто е правено в деня, в който бе приета оставката на кабинета "Орешарски".

 

Коментари
Минчо
Дата на публикуване: 05.08.2014 08:12:42
Поредният клатикурец. Само пари усвоява!
мал4о
Дата на публикуване: 05.08.2014 19:35:24
А бре Станимире.
Ти защо не потърсиш законното си право да поискаш в Софийски градски съд одит на НЗОК.
И едва тогава да говориш ...
Минчо
Дата на публикуване: 06.08.2014 20:25:33
Да бе, ще поиска ... та да му пресъхне паничката!
бай Колйо
Дата на публикуване: 07.08.2014 10:10:56
А се е обадил, а е пресъхнала! Много мъ дреме за пациентите! Вятър и мъгла, прах в очите на хората и пари в джоба му!!!
до Мнчо
Дата на публикуване: 17.10.2014 01:02:33
Ако се борят с хепатита, се борят с наркотиците, ако се борят с наркотиците помагат на проституиращите, ако помагат на проституиращите са сутеньори не клатикурци, ако са сутеньори значи са и доносници на полицията, ако са доносници са и клеветници, ако са клеветници са убийци, а те диктуват модата за аспирин само с адвокат, за да не те гръмнат полицаите на излизане по подозрение в злоупотреба с медикаменти. Това е просто логиката.
Марко Кралимарко
Дата на публикуване: 18.10.2014 23:07:29
Аз съм без думи.
@ до Мичо
Дата на публикуване: 19.10.2014 08:55:42
Ти изпи ли си хапчетата?


Коментирай

Име

E-mail

Коментирай

Запознах се с условиятa за писане на коментари

* Сайтът не носи отговорност за публикуваните читателски коментари

ВИЖ TV

РАДИО "РИВЪР ФМ" - ТВОЯТ РИТЪМ!

TV програма
В момента програмата на Виж ТВ се актуализира. В най-скоро време ще бъде достъпна и на www.kozloduy-bg.info


Изтеглете вестника в .pdf формат.