Венцислав Горанов: В тъмното не знаеш къде ще те потупат – по рамото или по бузата

03.07.2014
14 коментара | коментирай
Венцислав Горанов: В тъмното не знаеш къде ще те потупат – по рамото или по бузата
Венцислав Горанов:
В тъмното не знаеш къде ще те потупат – по рамото или по бузата
 
Венцислав Павлов Горанов е роден на 26 март 1 962 г. в с. Хърлец. Завършил е основното си образование в родното си село, след това механотехникум "Никола Вапцаров" във Враца и после военното училище в Долна Митрополия с профил военновъздушни сили  - летец пилот. Летял е  5 години на МИГ- 21, след това в Габровница продължил летателната си кариера с МИГ-23, след което е завършил военната академия в София и се върнал в Габровница като началник щаб. Завършил е военната си кариера  на летище Враждебна. Пенсионира се на 39-години и се връща в родния Хърлец. Започва работа в АЕР, където и до сега е началник на отдел по безопасност и сигурност. Горанов е втори мандат общински съветник от партия ЛИДЕР, а от почти месец е председател на ОбС. 
 
Какво общо има летенето и сектор безопасност и сигурност с работата на общинския съветник?
 
Когато дойдох в Козлодуй ми беше много интересно, понеже докато летях, една от основните задачи беше да се охраняват стратегическите обекти, а АЕЦ беше №1 в това отношение. Бях виждал централата денем и нощем, но само от високо – никога не бях влизал вътре. Беше ми много интересно да вляза в това голямо и скъпо съоръжение.  Видях я, започнах работа в едно от предприятията и някак местният живот ме увлече. По принцип летенето е доста голямо предизвикателство и когато изведнъж го няма, някак си човек има нужда да си доставя адреналин и емоция по друг начин. Точно така се озовах в местната политика.  Аз цял живот съм бил на върха на иглата и сега нямаше как да остана безучастен. Създаваше се нова партия, която отговаря на моите разбирания и морал и се включих.
 
Мислил ли сте някога, че ще оглавите Общинския съвет и как оценявате начина, по който се случи това?
 
Никога не съм имал амбиции за ръководни общински постове. Всичко днес е толкова объркано, че по едно време лошите станаха добри, а добрите лоши. Но начинът, по който Мая Занева си подаде оставката не беше нормален, защото не разбрахме защо. Това се случва в Козлодуй за втори път и мълчанието е като мълчание в мрака. Никой не иска да пусне лампата. Ние си седим в тъмницата и някой само те потупва и не знаеш къде ще те потупат - по рамото или по бузата. В политиката няма етика и аз не виждам да съществуват тук такива думи като етика, естетика в отношенията, морал. 
 
А какво е вашето разбиране за етика и морал?
 
Моето разбиране за морал е тръгвайки за работа сутрин като се погледна в огледалото да се позная и вечер като се прибера и пак се погледна да съм си същия (просълзява се). Но не съжалявам за решението си. Първата мисъл на човек, когато много е работил е да си каже: „Ей що не си легнах да си почина под сянката ами се трепах като луд“. Но на другия ден, когато стане и види стореното и остане удовлетворен си каза просто „Струваше си“. 
 
Е, струваше ли си?
Мисля че, да. Винаги си струва човек да направи нещо смислено, вместо да седи и да чака и да псува някой виновен.
 
В тази връзка има ли угодия на хората в общината?
 
Ще ви разкажа нещо - когато се прибрах в Хърлец, си взехме къща и започнахме ремонт. Работехме до късно вечер, защото в жегите не може да се работи. Комшиите около нас все си викаха е тия са луди, какво само работят ми не седнат да пият по една ракия. Други се караха, че много тропаме. Беше ми болно. Но угодия няма. Аз тъкмо се бях върнал в Хърлец и просто се заех нещо да правя, но все преча. 
Хората тук са поляризирани, хората са разделени. Първо са разделени по отношение на финансовите им възможности. Клишета няма да използвам, но един човек когато се труди и иска да докаже себе си, минава през какви ли не препятствия за да успее. Разделителната линия е, че тези които имат по-големи финансови възможности са и интелектуално по-напред и идвайки в града те го ползват за известно време, но не остават тук. Много млади хора след като завършат не се връщат тук. Ние нямаме лекари, нямаме учители, нямаме кой да поеме щафетата. Другия голям проблем е, че ние се делим на сини, зелени, червени, по политически признак. Грешно е това в едно малко населено място.
 
Какво ще кажете за резултата от миналите съвсем скоро евроизбори?
 
Относно изборите, какво да кажа за ДПС – те са трета политическа сила в общината. Смятам, че хората търсят почва и там, където е по-слаба, никнат плевелите. Хората не искат това статукво, което е в момента. Искат нещо друго, нещо различно, нещо по-добро, което да ги организира и да ги обедини. Но ние не си вярваме вече. Ето на сесията уж всичко гласуваме до 16 точка и изведнъж една група става и си отива. По принцип аз не съм член на нито една партия, но симпатизирам на Лидер и не мога да си обясня поведението на БСП онзи ден. Гласувахме си нормално, аз съм спокоен, сесията си върви спокойно, стегнато, без никакво поляризиране на мненията. Имаше и предложения от БСП, приехме ги, нямаше никакви симптоми за случилото се. Попитах Васко (Васил Стоянов) защо си тръгват, той нищо не ми каза, погледна ме и толкоз. Малко ми се струва детска работа. Ние сме хора големи, отговорни, ние сме избрани от хората и им дължим обяснение. Тук трябва да взимаме отговорни решения иначе нямаме работа в Общината. Не идваме да си демонстрираме кой колко е нахитрел във времето и да се цакаме, напротив. Трябва да покажем колко сме израснали във времето и колко отговорни сме станали. 
 
Как ще контролирате това, защото очевидно няма да е прецедент?
 
За вбъдеще ще положа усилия да не се получават такива дребнавщини, защото това е грозно, а ако думата грозно на хората им харесва, нека да я изконсумират чрез поведение. Аз специално не го харесвам. Ако трябва да говорим на езика на армията дисциплината е гарант за успех, но не трябва местния парламент да се обръща в националния парламент. До като онези в националния не можеш да ги видиш, членовете на местния парламент са видими, тук са,  хората ни виждат, срещат ни по улицата. Затова много внимателно трябва да си гледаме в краката, къде ходим, къде стъпваме и напред къде ще отидем. 
 
Как възнамерявате да осъществите тези си, простете, почти наивни, виждания?
 
Едно пиле пролет не прави. Идеята е такава, че хората трябва да разберат, че ние сме тези, които трябва да изтеглим каруцата. На мен лично може да се разчита, но трябва всички да се докажем и да разчитат хората на нас като ОБЩО. Например, това което виждам по форумите изписано, да оставим настрана правописа, но отношението ме стряска и ме стъписва. Хапят за бивало и за не бивало. За работата на ОС ще кажа само, „По делата ще ги познаете“. 
 
Вие как оценявате работата на ОбС?
 
Знам какъв беше градът преди знам какви са резултатите сега. Направиха се доста сгради, доста подобрения. Сега някои казват – разкопано е. Ама то преди да стане хубаво, трябва да се разкопае.
 
Да, но ви сам пострадахте наскоро при една такава улична разкопка – дупка на пътя към Хърлец.
 
При случилия се инцидент на скоро с дупката. Ядоса ме нещо друго, което сега ще споделя. Аз колата можех да я овладея и да я спра в отсрещното платно, но имаше поток от коли и щяхме да се ударим лошо. За това предпочетох да мина оттатък, само и само да избегна лошата катастрофа. Всичко става после за секунди. Колата се обърна по таван. Излязох от сваленото стъкло на дясната врата, резервоара беше пълен и видях, че тече гориво. Тогава минах през тревата, бях бос, изтичах до шосето и започнах да махам за помощ някой да спре. Никой не пожела да се отзове, а някои толкова силно минаваха, че щяха да ме пребият. Това е жалката картинка в момента. Това трябва да ни накара да се замислим. 
 
Какво предприехте след инцидента?
 
От началото си помислих да съдя държавата, но после се отказах. Не си заслужава нервите. До колкото имам информация, от пътното казват че ще се стри нов път, но не се знае кога ще стартира преасфалтирането. Но поне да бъде обезопасен пътя. Ядосвам се от факта, че тук сме най-зле, но каквото зависи от мен ще се направи. 
 
Какво би ви удовлетворило в края на мандата?
 
Догодина, когато свърши мандата, най-голямото удовлетворение за мен ще бъде, след това когато вървя по улиците хората да ме поздравяват. Това е постижение. А не да се разминаваме като непознати, каквито всъщност не сме. 
 
Какво заварихте в администрацията на ОбС и променихте ли нещо?
 
Администрацията ме прие съвсем радушно. Реда тук в момента е система и това ме облекчава много. Даже ме радва и не можех да си представя, че това може да се случи така. Благодарен съм на служителите и на Мая Занева, за това, което са свършили като организация на работата. По тази причина и нищо не съм променил.
 
Няма как да подмина въпроса с досието ви в Държавна сигурност. Срамувате ли се от него?
 
Първо искам да кажа, че пилот на изтребител се става изключително трудно. Проектът е толкова сложен, че аз ако знаех, че толкова ще ме цедят, нямаше да се заема с това. Навремето във Враца, когато тръгнах да се записвам, момчето, което ми прие документите ми каза: Момче къде си тръгнал. Там са от лъв на горе. Но не се отказах. В Долна Митрополия съм спал на палатка и умирах от студ. Нямах пари и ми носеха храна от стола. Но съм здраво момче и се преборих. Мисълта ми е, че много трудно се влиза и още по-трудно се устисква после. Аз съм бил част от държавата, охранявайки я, но хората разбират нещо друго. Доносник, клеветник, който ползва апарата, за да получава нещо. Не може една държава да иска да е силна и да няма верни момчета. Службата налага ти да си човекът, който да се грижи за държавата и да осигурява спокойствието на хората й. За това когато се говори за досиета трябва да се прави разлика между човекът, който е служил и онзи, който тайно е донасял. 
 
Ако се върнете назад, бихте ли промени нещо в живота си?
 
Ако се върна назад не бих променил нито едно свое решение. Стоя зад всичките си и досега.

 

Коментари
111
Дата на публикуване: 03.07.2014 10:26:49
Този ми харесва. Пич е.
007
Дата на публикуване: 03.07.2014 11:26:40
\"Да, но ВИ сам пострадахте наскоро при една такава улична разкопка – дупка на пътя към Хърлец.\"
\"При случилия се инцидент на скоро с дупката.\"
Нека да коментира тази УЛИЧНА РАЗКОПКА .
111
Дата на публикуване: 03.07.2014 14:10:38
007 това е републиканска пътна мрежа, няма какво да се коментира. След като държавните пътища не могат да служат за пример, то какво остава за общинските?!
nqkoi
Дата на публикуване: 03.07.2014 18:09:29
За сега г-н. Председателя се справя добре в тъмното,да не се притеснява за бузата или рамото. Дълго време още че го потупват както до сега по д...то!
ха ха
Дата на публикуване: 03.07.2014 23:47:50
Службогонец. Ако е толкова пич, защо е на трудов договор в АЕР като пенсионер?
Дарвин
Дата на публикуване: 05.07.2014 10:12:12
Ако да станеш общински съветник от една измислена партийка, създадена да носи пари и влияние на Ковачки е проява на морал то тогава не участието в такива партии сигорно е проява на неморал.Този човек е обикновен глупак, но не изпуска келепира.
еделвайс
Дата на публикуване: 05.07.2014 23:01:09
Бивш работник съм на АЕР, след това преминах на работа в АЕЦ. И когато бах на работа в АЕР аз със няколко човека от ел. цеха правихме ремонт на кабинета на ВЕНЦИСЛАВ ГОРАНОВ, който токущо беше назначен на работа в АЕР.Още от първите си контакти с него си пролича, неговата човечност и природна култура.И до ден днешен , макар и рядко когато го срещна в Козлодуй винаги го поздравявам и той винаги ми отвръща на поздрава , макар че съм сигурен че дори не ми знае името, но това един земен човек като всички нас, но нали всички сме разделени на ЛЕВСкИ И ЦСКА на БСП и ГЕРБ да видим до къде ще доведе всичко това.
ВУЙЧО
Дата на публикуване: 07.07.2014 16:17:13
СЛЕД КАТО НЕ ПОЗНАВА ЗАДКУЛИСИЕТО Г-Н ГОРАНОВ ДА НИ ОБЯСНИ КАК ИЗВЕДНЪЖ Д-Р ТИХОЛОВ СЕ ОТКАЗА ОТ СЪВЕТНИЧЕСКОТО МЯСТО ЗА ДА ВЛЕЗЕ ТОЙ . ДА НИ ОБЯСНИ И КАК СА ГО ВЕРБУВАЛИ НА 22 ГОД. ОТ ДС, А СТОТИЦИ ДРУГИ ОФИЦЕРИ НЕ СА ВЕРБУВАНИ. ЯВНО ДС СА ОТКРИЛИ В НЕГО НЯКОИ ДРУГИ \"ЗАДКУЛИСНИ \" КАЧЕСТВА, КОИТО ОБИКНОВЕНИТЕ ОФИЦЕРИ НЕ СА ПРИТЕЖАВАЛИ. г-Н ГОРАНОВ . НИЕ СМЕ ПРОСТИ ВЛАСИ. НО НЕ ЯДЕМ ДОМАТА С КОЛЦИТЕ.
до ВУЙЧО
Дата на публикуване: 07.07.2014 16:50:20
ДОМАТИТЕ НЕЗНАМ ДАЛИ ГИ ЯДЕТЕ С КОЛЦИТЕ АМА ДА НЕ ИЗЯДЕТЕ КРАСТАВИЧКАТА НАКРАЯ
до ВУЙЧО
Дата на публикуване: 07.07.2014 16:56:29
ДОМАТИТЕ НЕЗНАМ ДАЛИ ГИ ЯДЕТЕ С КОЛЦИТЕ АМА ДА НЕ ИЗЯДЕТЕ КРАСТАВИЧКАТА НАКРАЯ
ВУЙЧО
Дата на публикуване: 08.07.2014 07:59:00
ОТ МЕКОТЕЛИ НЕ СЕ ПЛАШИМЕ......
запознат
Дата на публикуване: 08.07.2014 22:54:43
Тихолов е директор на болницата, защото кмета му е предложил мястото. Кмета му е предложил мястото за да влезе съветник агент Абел. А сега горкият агент не разбирал и не познавал задкулисието! Няма по продажна маймуна от Горанов/ агент Абел/! Та той моралиста и със собствените си сестри не говори.
Чичко
Дата на публикуване: 09.07.2014 09:50:08
Няма начин да си военен летец и да не си в вербуван от ДС! За това наистина е редно да се правят известни разграничения! Служих във ВКР на това поделение и съм наясно! И е прав, човекът, че на село да се правят някои на големи политици е и смешно, и жалко! Какво толкова има да се дели, нали идеята е да си направим живота тук по добър! А те се разделили по партии, по партийки ... Явно парАта си струва за да се държат така.
berbo
Дата на публикуване: 17.07.2014 23:53:35
Вестник козлодуй ще провери ли как роми си строят незаконно къща и то е близко до бензиностанция лукойл посока АЕЦ от дясно до една хубава къща.


Коментирай

Име

E-mail

Коментирай

Запознах се с условиятa за писане на коментари

* Сайтът не носи отговорност за публикуваните читателски коментари

ВИЖ TV

РАДИО "РИВЪР ФМ" - ТВОЯТ РИТЪМ!

TV програма
В момента програмата на Виж ТВ се актуализира. В най-скоро време ще бъде достъпна и на www.kozloduy-bg.info


Изтеглете вестника в .pdf формат.